In Japan is een label bedacht dat eiwitophopingen in de hersenen zichtbaar maakt tijdens een PET-scan. Voor het eerst is zo de ziekte van Alzheimer keihard aan te tonen terwijl de patiënt nog leeft, schrijven Kenji Matsumara, Hideo Saji en collega’s (Kyoto University) in ACS Medicinal Chemistry Letters.
Tot nu toe kunnen artsen alleen maar een gefundeerde gok doen dat iemand alzheimer heeft, op basis van uiterlijke symptomen en medische voorgeschiedenis. De definitieve diagnose is pas te stellen na het overlijden, als je de schedel kunt lichten en in de hersenen kunt zoeken naar eiwitklonten.
De hoop is uiteraard dat je met zo’n PET-scan uiteindelijk alzheimer zichtbaar kunt maken wanneer de symptomen er nog helemaal niet zijn, zodat je misschien nog tijdig met medicijnen in kunt grijpen.
De in Japan ontwikkelde imaging agent laat zich omschrijven als (E)-4-((6-(2-(2-(2-fluoroethoxy)ethoxy)ethoxy)benzo(d)thiazol-2-yl)diazenyl)-N,N-dimethylaniline, voor het gemak afgekort tot FPPDB. Om deze stof zichtbaar te maken bij de PET-scan monteer je er in plaats van gewone fluor-19 de radio-isotoop fluor-18 in.
Proeven bij muizen laten zien dat FPPDB zich zowel aan tau-klonten als aan amyloïde-bèta-plaques bindt met een hoge affiniteit.
De onderzoekers tekenen er bij aan dat de prestaties nog niet optimaal zijn, maar dat er ruimte genoeg is om variaties op dezelfde chemische basisstructuur te verzinnen.
bron: American Chemical Society
Nog geen opmerkingen