Bij een nieuw Metal-Organic Framework (MOF) kun je met invloed van licht de poriegrootte veranderen. Zo is het makkelijker mogelijk selectief moleculen op te nemen en weer af te geven. Dit stellen onderzoekers van de Universiteit van Buffalo in Chemical Communications.

De onderzoekers maakten een MOF (UBMOF-1) waarbij de poriegrootte verandert onder invloed van ultraviolet licht. Zo kun je beïnvloeden welke materialen het MOF wanneer opneemt. Als je UBMOF-1 een stof laat opnemen en vervolgens beschijnt met UV-licht, blijft deze stof in het MOF bewaard. Zo kun je hem gebruiken om een medicijn op de goede plek te krijgen. Is het daar eenmaal aangekomen, beschijn je het MOF weer met wit licht en laat hij het medicijn los.

De kristallen van UBMOF-1 veranderen ook van kleur bij blootstelling aan UV-licht; ze gaan van kleurloos naar rood. Dit betekent dat de elektronische eigenschappen van het framework veranderd zijn. Het MOF trekt dan weer andere stoffen aan.

MOFs kun je zien als een soort moleculaire sponzen. Het zijn kristallen met poriën. Ze bestaan uit metalen hoekpuntjes, verbonden door organische staven. Normaal gesproken zijn dat statische moleculen, die wel selectief stofjes kunnen opnemen, maar voor de rest weinig beïnvloedbaar zijn. Om er voor te zorgen dat hun MOF dat wel was, hebben ze een paar handige trucjes toegepast. Zo maakten ze diarylethenen vast aan hun verbindingsstaven. Deze moleculen reageren op licht door een ringsluiting uit te voeren. Met het gebruik van wit licht gaan deze ringen weer open. Het enige probleem waar de Amerikanen tegen aanlopen is dat dit principe nog niet optimaal werkt zodra de verbindingsstaven verwerkt zijn in een MOF.

Bron: University at Buffalo

Onderwerpen