Moedermelk bevat meer dan 200 verschillende oligosacchariden, die samen een ideale voedingsbodem vormen voor een darmflora waar een pasgeborene wat aan heeft. Dat melden onderzoekers van de University of California (Davis) in PNAS.
Instrumentatiebouwer Agilent tekent er trots bij aan dat het zonder haar nieuwste generatie apparatuur nooit zou zijn gelukt om al die oligosacchariden uit elkaar te houden, laat staan te identificeren. Het gaat dan met name om de HPLC-Chip, een geminiaturiseerd vloeistofchromatografiesysteem, in combinatie met quadrupole time-of-flight massaspectrometrie.
Dát er oligosacchariden in moedermelk zitten was al veel langer bekend, maar tot nu toe nam men aan dat ze nutteloos waren omdat de baby ze zelf niet kan verteren. Het Californische onderzoek maakt nu duidelijk dat er veel meer variatie dan gedacht zit in die oligosacchariden, dat de samenstelling verandert tijdens de lactatieperiode.
En met name in het begin lijkt de cocktail precies goed te zijn voor Bifidobacterium longum subsp. infantis. Dat is een bacterievariant die veel voorkomt in babypoep. In het algemeen gelden bifidobacteriën als ‘goede’ bacteriën die nogal eens aan probiotica worden toegevoegd in de hoop de darmflora te kunnen verrijken.
Experimenten in vitro hebben bevestigd dat genoemde ondersoort van B. longum een duidelijke voorkeur heeft voor de moedermelksuikers. Zijn genoom blijkt daar ook enigszins op ingericht te zijn. Bifidobacteriën uit volwassen darmen prefereren andere oligosacchariden..
bron: PNAS, Agilent
Nog geen opmerkingen