Nanobommetjes laten kleine moleculen de sampler in vliegen
In de VS is een nieuwe techniek ontwikkeld om metabolieten en andere kleine moleculen uit een biologisch monster en in een massaspectrometer te krijgen. Het heet nanostructuur-initiator massaspectroscopie (NIMS) en het heeft veel weg van een mijnenveld op nanoschaal, zo blijkt uit een publicatie van Gary Siuzdak (Scripps Center for Mass Spectrometry) in Nature.
Bij NIMS wordt een monster neergelegd op een siliciumoppervlak waarin putjes van 10 nm diameter (Siuzdak spreekt van clathraten) zijn geëtst. In elk putje zitten moleculen van een ‘initiator’, bijvoorbeeld een gefluoreerd siloxaan.
Warm je vervolgens het oppervlak snel op met een laser of een ionenbundel, dan verdampen de siloxanen, vliegen het monster in en duwen de kleine moleculen aan de bovenkant van dat monster er uit in de vorm van ionen. Het klinkt destructief maar de moleculen worden minder sterk beschadigd dan wanneer je de laser er rechtstreeks op zet.
Bovendien hoef je niet in oplossing te werken en heb je bij de MS-meting dus ook geen last van oplosmiddelmoleculen die het eigenlijke monster maskeren.
Volgens Siuzdak is NIMS ideaal voor analyse van bloed en urinemonsters, maar hij heeft de techniek ook al gebruikt om de metabolieten te meten die uit één losse tumorcel komen.
bron: naturenews
Nog geen opmerkingen