Koper was 3000 jaar geleden ook al kostbaar

In de tiende eeuw voor Christus werd bij Khirbat-en-Nahas, in het zuiden van het huidige Jordanië, al op industriële schaal koper geproduceerd. Het is heel goed mogelijk dat dát de legendarische mijnen van koning Salomo zijn geweest, zo stellen archeologen deze week in PNAS. Ze willen het gebied nu op de werelderfgoedlijst van de Unesco zien te krijgen.

De link tussen Salomo en Zuid-Jordanië is 80 jaar geleden ook al eens gelegd. Maar de laatste jaren namen archeologen aan dat de mijnen drie eeuwen minder oud waren en dat het Oude Testament sowieso niet zo betrouwbaar is als historische bron.

Voor het eerst is nu een serieuze poging gedaan om de restanten van de kopermijnen te dateren. Zo werden houtskoolresten bekeken met de koolstof 14-methode. Resultaat: de mijnen zijn wel degelijk 3000 jaar oud, en moeten een bloeiperiode hebben doorgemaakt in de tijd dat volgens het Oude Testament Salomo en zijn voorganger David aan de macht waren.

Bovendien zijn Egyptische artefacten uit het begin van de 10e eeuw voor Christus gevonden, en dat klopt ook weer met het Bijbelse verhaal dat er toen een Egyptische invasie is geweest.

Blijft de vraag of de mijnen inderdaad onder controle van David en Salomo stonden of dat de politieke verhoudingen indertijd toch iets anders lagen.

bron: UCSD

Onderwerpen