Chinese onderzoekers zeggen de beste lever-op-een-chip aller tijden te hebben geconstrueerd. Voor het eerst lijkt ook de microstructuur redelijk op die van een echte lever, claimen ze in het tijdschrift Analytical Chemistry.
Zo’n lever is opgebouwd uit microscopisch kleine ‘lobules’, zeshoekige filter-eenheden met aanvoerende bloedvaten langs de zijkanten en een centraal afvoerkanaal. Jinyi Wang en collega’s bootsen dat na met een drager van PDMS-siliconenrubber, waarin ze eerst HepG2-levercellen incuberen en vervolgens endotheelcellen die de vaatwanden moeten nabootsen. Slim gebruik van ingebouwde klepjes zorgt daarbij dat elk celtype op de juiste plekken terecht komt en de kanaaltjes egaal bedekt.
Het klinkt ingewikkeld maar volgens de auteurs is het prima te doen als je eenmaal weet hoe het moet.
De namaaklobule wordt aangeprezen als een prima model om de invloed van geneesmiddelen op een lever te testen, vooral omdat hij ook de interacties tussen verschillende cellen natuurgetrouw nabootst. De makers willen hem onder meer gebruiken om te testen of er iets mis gaat als twee verschillende medicijnen tegelijk worden toegediend.
bron: American Chemical Society
Nog geen opmerkingen