Met een gevoelige infraroodcamera en een hoop software kun je methaanemissies zichtbaar maken. En dus ook waar de pluim precies vandaan komt, schreven onderzoekers uit het Zweedse Linköping onlangs in Nature Climate Science. Ze hebben het al met succes uitgeprobeerd bij een vuilnishoop en bij een stal met 18 koeien.
‘Hyperspectral imaging’, zoals ze het noemen, komt er op neer dat je elke afzonderlijke pixel van de camerachip voortdurend complete spectra laat opnemen. De software zoekt daarin naar de karakteristieke spectraallijnen van methaan. Als hij ze vindt kleurt hij in de beeldweergave de desbetreffende pixel paars.
Qua detectiegrens moet je denken aan 1,8 ppm op enkele tientallen meters afstand. Wat meer geconcentreerde pluimen kun je op 700 m afstand nog zien.
De huidige chip meet 320 bij 256 pixels, en het kost ongeveer anderhalve minuut om al die spectra te verwerken. Maar methaanuitstoot is gewoonlijk een langdurig fenomeen, en als moleculen wegwaaien komen er meteen weer nieuwe voor in de plaats. dus je kunt rustig een aantal opnames achter elkaar maken en de resultaten uitmiddelen. Op die manier kun je zelfs een schatting maken van de hoeveelheid gas die ontsnapt.
Je kunt ook alle plaatjes achter elkaar plakken en versneld afspelen zodat het methaan er uit ziet als een gekleurde rookpluim, wat vooral handig is als je de eigenaar van de emissiebron duidelijk wilt maken dat hij écht een probleem heeft.
bron: ChemistryWorld
Nog geen opmerkingen