Schering-aandelen op laatste moment verkocht: 400 miljoen euro winst.
Het Duitse chemie- en farmaconcern Merck KGaA verkoopt zijn belang in branchegenoot Schering door aan Bayer, zo is woensdagmiddag bekend gemaakt. De verkoopprijs bedraagt 89 euro per aandeel. Dat is drie euro meer dan Bayer gisteren nog bood, en vele euro's meer dan Merck er de afgelopen dagen zelf voor heeft betaald.
Wat de drijfveren van Merck waren, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Volgens topman Michael Römer wilde zijn bedrijf alleen een strategisch belang in Schering veiligstellen. "Speculatiewinst op de korte termijn is nooit ons doel geweest, en mag ook geen drijfveer zijn voor een familiebedrijf dat in generaties denkt." Maar Merck houdt er intussen wel 400 miljoen aan over, te verrekenen met de cijfers over het tweede kwartaal.
Het betekent tevens dat alle andere Schering-aandeelhouders nu ook 89 euro per aandeel krijgen in plaats van 86. De totale overnameprijs stijgt hiermee van 16,5 naar 17,1 miljard, hetgeen waarschijnlijk betekent dat Bayer 600 miljoen extra op de personeelskosten van Schering zal moeten bezuinigen.
De overname van Schering is geslaagd als Bayer vandaag vóór middernacht 75 prcent van de aandelen in handen heeft. Zolang Merck 21,8 procent van de aandelen had was de kans van slagen nihil, maar nu lijkt het toch nog te gaan lukken.
Het overnamegevecht rond Schering loopt al maanden. Begin dit jaar deed Merck een vijandig bod van 77 euro per aandeel. Toen Merck met een vriendschappelijk bod van 86 euro kwam, leek Merck zich definitief terug te trekken. Maar de afgelopen dagen begon Merck ineens aandelen Schering op te kopen.
Onduidelijk is wat er gebeurt met de rechtszaak die Bayer in de VS heeft aangespannen tegen Merck. Geclaimd werd dat Merck te weinig openheid van zaken heeft gegeven en zo de aandelen waarschijnlijk goedkoper heeft gekregen dan wanneer de verkopers hadden geweten waar ze aan toe waren. Volgens Amerikaans recht is dat illegaal.
Volgens Duits recht schijnt Merck niets verkeerds te hebben gedaan. In Duitse financiële kringen beschouwt men deze handelswijze echter algemeen als ‘not done’. Merck zou zich het geintje alleen kunnen permitteren omdat het een familiebedrijf is, dat zich normaal gesproken toch nooit in die kringen beweegt.
bron: Handelsblatt.com en Frankfurter Allgemeine, 14 juni 2006
Nog geen opmerkingen