Ethici verdeeld over Brits plan om hybride embryo’s te kweken als stamceldonor
Engelse onderzoekers willen menselijk DNA inbouwen in eicellen van koeien. Op die manier hopen ze onbeperkt embryo’s te kunnen kweken ten behoeve van stamcelonderzoek. Ze hebben onlangs vergunning voor het experiment aangevraagd bij de Human Fertilisation and Embryology Authority.
De onderzoekers van Newcastle University en King’s College (Londen) hebben het plan bedacht omdat ze duizenden eicellen nodig denken te hebben voor hun onderzoek naar alzheimer, parkinson en andere aandoeningen. Het zijn er des te meer omdat met de huidige stand der techniek honderden pogingen nodig zijn om een bruikbare stamcellijn te kweken. Menselijke eicellen zijn schaars, omdat er niet zo veel vrouwen te vinden zijn die vrijwillig onder het mes gaan om eicellen te doneren. De koeien vinden dat waarschijnlijk ook niet prettig, maar aan hen wordt niets gevraagd.
De koeiencellen zouden vervolgens leeg worden gehaald, waarna er menselijk DNA in wordt gezet. Het resultaat is voor 99,9 procent menselijk; alleen een restje DNA buiten de celkern is nog van de koe.
Als zich inderdaad een embryo begint te ontwikkelen, dan worden daar na zes dagen stamcellen uit gewonnen. Daarna wordt het embryo vernietigd, ruim voordat het de kans krijgt om op een kruising van een mens en een koe te gaan lijken.
De ethische bezwaren liggen voor de hand. De BBC citeert Calum MacKellar van de Scottish Council on Human Bioethics. Die denkt dat een grens wordt overschreden door mens en dier niet strikt gescheiden meer te houden. Hij vreest dat dit ten koste kan gaan van de mensenrechten en de menselijke waardigheid.
Maar het liberaal-democratische Lagerhuislid Evan Harris is voorstander van onderzoek naar therapeutische kloontechnieken waar de mensheid voordeel uit kan halen: “Het zou immoreel zijn om het tegen te houden, enkel vanwege de jakkes-factor.”
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen