Hergebruik in plaats van zure regen

In Twente is een kunststofmembraan ontwikkeld dat waterdamp kan filteren uit de rookgassen van kolengestookte elektriciteitscentrales. Het proces bespaart energie, het water kan worden hergebruikt en de kunststof gaat minstens 5300 uur mee, zo schrijft de onderzoeksgroep van Matthias Wessling in het Journal of Membrane Science.

De energiewinst zit vooral in het feit dat de rookgassen minder warm hoeven te zijn. Notmaal gesproken moet je zien te voorkomen dat de waterdamp kort na het verlaten van de schoorsteen condenseert tot druppeltjes. In combinatie met de zwavel- en stikstofverbindingen in het gas ben je dan immers een kunstmatige vorm van zure regen aan het creëren. Wanneer je het water verwijdert kun je meer warmte uit het resterende gas terugwinnen zonder dat het kwaad kan.

De in Twente ontwikkelde waterdampverwijderaar maakt gebruik van holle-vezelmembranen. Dat zijn poreuze keramische buisjes waarop een dichte laag is aangebracht van een polymeer. Die selectieve, 1 tot 2 micrometer dikke laag is extreem doorlaatbaar voor water, maar niet voor andere moleculen zoals stikstof. De kunststof in kwestie is gesulfoneerd polyetheretherketon (SPEEK), een mechanisch zeer sterk materiaal.

De proef-ontwateraar omvat 20 modules die elk 19 van deze membraanvezels bevatten. Ze liggen dwars op het rookkanaal; de rookgassen stromen er aan de buitenkant omheen. De binnenkant van de vezels wordt vacuüm getrokken. De binnenkomende waterdamp condenseert meteen en loopt in vloeibare vorm de vezels uit.

Iin samenwerking met KEMA en membraanproducent Norit/X-Flow is inmiddels een duurproef in een centrale gedaan. Daarbij werd per vierkante meter membraanoppervlak 0,2 tot 0,5 liter water per uur teruggewonnen. Na 5300 uur waren nauwelijks beschadigingen te zien.

bron: UT

Onderwerpen