Meer inzicht in POP’s dankzij analytische standaarden

pur-schuim

Beeld: Shutterstock

Al langere tijd is er verscherpte aandacht voor zogeheten Persistant Organic Pollutants (POP’s). Dit zijn zeer stabiele chemicaliën die nauwelijks worden afgebroken en zich ook na lange tijd nog verspreiden en zich ophopen in het milieu en in levende organismen. In de projecten CHLOFFIN en REVAMP ontwikkelen onderzoekers analytische standaarden voor een aantal van deze stoffen.

Jacob de Boer, hoogleraar milieuchemie en toxicologie van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam leidt een aantal onderzoeken dat tot doel heeft om een beter beeld te krijgen van de omvang van het probleem en de schadelijkheid van POP’s. ‘Bekende POP’s zijn DDT, PCB’s en broomhoudende vlamvertragers. Daar is in de loop der jaren veel om te doen geweest en het gebruik ervan werd aan banden gelegd. Een recenter voorbeeld zijn PFAS verbindingen. PFAS worden dankzij hun water-, vet en vuilafstotende eigenschappen in veel producten toegepast. Een nog relatief onbekende categorie persistente chemicaliën zijn gechloreerde paraffines (CP’s, red.).’ Met een wereldproductie van ruim twee miljoen ton per jaar is de economische relevantie van deze verbindingen groot. Ook CP’s kennen een breed scala aan toepassingen zoals in pvc-buizen, koelkastrubbers, smeermiddelen, badkamersealants, de metaalverwerkingsindustrie, PUR-isolatieschuim en vloeren in sportzalen en op speelplaatsen.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk