Online screeningservice voor creatieve organici
Nieuw molecuultje gesynthetiseerd en benieuwd of het ergens goed voor is? Bij Eli Lilly kun je het nu gratis laten screenen op therapeutisch potentieel tegen een vijftal aandoeningen. Het Amerikaanse farmaconcern hoopt zo de R&D-pijplijn te kunnen bijvullen met geneesmiddelkandidaten waar het zelf nooit op zou zijn gekomen.Zoals de naam al zegt berust het ‘Phenotypic Drug Discovery Initiative’ (PD2) op fenotypische screening: je dient je molecuul toe aan een complete cel en kijkt of er iets interessants gebeurt. Het exacte werkingsmechanisme is van later zorg.
In de praktijk gaat het in meerdere stappen. Onderzoekers kunnen een structuurformule (alleen kleine moleculen s.v.p. en géén peptides, oligonucleotiden of RNAi!) via internet uploaden. Eli Lilly beschikt over algoritmes waarmee kan worden gecheckt of het echt nieuw is, en of er enige kans is dat er ooit een medicijn van valt te maken.
Luidt het oordeel ‘veelbelovend’ dan volgt het verzoek om een monster van de nieuwe stof op te sturen. Dat wordt dan uitgetest op vijf fenotypische assays die een mogelijke werking kunnen aantonen tegen alzheimer, kanker (tweemaal), diabetes en osteoporose. Bij succes volgen eventueel nog secundaire assays. Na afloop wordt een gedetailleerd rapport teruggestuurd.
In alle gevallen behoudt de bedenker (of zijn/haar universiteit) de intellectuele eigendomsrechten. Maar hij/zij wel wordt geacht om met Eli Lilly te gaan onderhandelen over de verdere ontwikkeling. Pas als die gesprekken tot niets leiden, of als het molecuul niet interessant blijkt te zijn, mag de bedenker weer helemaal zelf weten wat hij/zij er mee doet.
Niet iedereen kan zomaar iets insturen. Het is de bedoeling dat universiteiten of instellingen zich bij het project registreren. Pas daarna kunnen de onderzoekers, die daar werken, een eigen account aanmaken en rechtstreeks hun eigen moleculen uploaden.
Volgens Eli Lilly hebben al 65 universiteiten interesse getoond.
bron: C&EN
Nog geen opmerkingen