Met een massaspectrometer kun je snel zien of bacteriën resistent zijn tegen colistine, het antibioticum dat momenteel geldt als laatste redmiddel. Zo kun je patiënten met zo’n infectie tenminste in quarantaine plaatsen voordat ze de resistentie verspreiden door het hele ziekenhuis, stelden Franse onderzoekers tijdens een congres van de European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.
Zo’n massaspectrometer lijkt een dure manier van testen maar de meeste grotere ziekenhuizen hebben er toch al een staan. Zolang die nog capaciteit over heeft, ben je per test een kwartier en minder dan een euro kwijt.
Laurent Dortet, Gerald Larrouy-Maumus en Alain Filloux, werkzaam bij Imperial College London, zijn nog bezig met de octrooiaanvraag. Dat zel wel de reden zijn dat er niet bij staat waar ze precies op analyseren. Maar de resistentie tegen colistine, een keten van tien aminozuren (zie de afbeelding), is genetisch bepaald en hun analyseprotocol moet dus haast wel gebaseerd zijn op de eiwitten waar de resistentie-genen voor coderen.
Ze zeggen zelfs onderscheid te kunnen maken tussen chromosome-encoded resistance, die vast zit ingebouwd in het bacteriële DNA, en resistentiegenen die op een los plasmide zitten. Die laatste vorm is veel gevaarlijker omdat zo’n plasmide heel gemakkelijk kan worden doorgegeven aan andere bacteriën.
Ze hebben het met succes uitgeprobeerd bij 134 stammen van E.coli en Klebsiella pneumoniae, twee Gram-negatieve bacteriesoorten die normaal gesproken goed zijn te behandelen met colistine maar de laatste jaren heel nu en dan resistentie beginnen te vertonen.
bron: European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases
Nog geen opmerkingen