Elham Sadat Noorbakhsh was analist maar werkt nu binnen marketing. Toch is ze blij met haar analistenopleiding. Deze heeft haar geleerd analytisch te denken en daardoor heeft ze een kijk op producten die voor marketeers lang niet altijd vanzelfsprekend is.
Elham begon bij Unilever, het bedrijf waar ze ook stage liep. Maar de ’achtergrondscience’, zoals Elham dat noemt, was toch niet helemaal wat ze zocht. Bij de afdeling waar ze werkte, kwamen marketingmanagers af en toe een praatje houden en dit maakte haar liefde voor marketing wakker. “Wat mij leuk leek, was een baan op de interface van research en marketing.” Elham stapte op de directie af met een voorstel. Het toeval wilde dat Unilever juist bezig was de ontbrekende link tussen research en marketing aan te pakken. “Mijn voorstel werd enthousiast ontvangen, maar ze konden me lange tijd niets concreets bieden. Dus ben ik intern gaan solliciteren.” In Parijs kon Elham aan de slag bij Relationship Marketing. Deze afdeling steunt diverse Unilever-bedrijven binnen Europa bij het creëren en optimaliseren van programma’s, welke bedoeld zijn om de consument te binden aan een product. “Het is de bedoeling om met de consument een relatie op te bouwen en deze te behouden en te verdiepen. Daar moet je je product wel goed voor kennen. De communicatie tussen research en marketing is vaak niet vanzelfsprekend. Hierdoor communiceren marketeers hun producten niet zo goed naar de consumenten als zou kunnen.”
Trots
Elham’s werkterrein is heel Europa. Zo is het haar taak om te zorgen dat de impact van alle klantenbindingsprogramma’s gemeten wordt. Ook is Elham verantwoordelijk voor het coördineren van alle aspecten van één programma in Nederland. “De scheikunde is in mijn baan momenteel ver te zoeken, maar ik heb er wel profijt van dat ik door mijn opleiding een analytische blik heb. Ik ben er trots op dat ik een exacte studie heb gedaan. Marketing kun je altijd nog leren, maar om op latere leeftijd scheikunde te gaan studeren moet je van goeden huize komen.” Toch zitten er niet alleen positieve aspecten aan een scheikundige achtergrond. “Het is heel moeilijk om later een baan te krijgen buiten de scheikunde. Je moet je wegen zelf creëren en veel geluk hebben.” Eigenlijk wil Elham brandmanager zijn van een merk als Bertolli, maar het gebrek aan interactie tussen marketing en research maakt dat moeilijk. “Wil je als manager werken bij een multinational dan kun je het beste na je hbo-opleiding een master-titel halen. Voor een managementpositie bij een klein bedrijf is dat veel minder belangrijk.”
Wat mij heel erg bevalt aan het werken bij een multinational is de mogelijkheid om andere culturen te leren kennen. En ik reis wat af! Het lijkt me leuk om over een tijdje naar Unilever in Londen te gaan. Gelukkig heb ik een heel toegewijde man en reist hij met mij mee.”
Graag zou Elham een Master of Business Administration willen volgen. “Er zijn strenge toelatingseisen en de Gouden Spatel werkt hierbij zeker in mijn voordeel. Het klinkt misschien gek, maar het lijkt me erg leuk om voor een bank te werken. Ik verveel me namelijk als ik te lang hetzelfde doe.”
***Kader***
Naam: ing. Elham Sadat Noorbakhsh
Jaar Gouden Spatel: 2000
Leeftijd: 27
HBO-instituut: Hogeschool Brabant
Huidige baan: werkzaam bij Unilever Relationship Marketing Innovation Center
Waar: Parijs
Als je jezelf als molecuul zou omschrijven, wat voor molecuul ben je dan?
‘Zuurstof, want dat is toch wel een erg belangrijk molecuul!’
Nog geen opmerkingen