Dat bedrijven niet innovatiever zijn dan dat ze zijn, ligt vooral aan falend management. Dat houdt de boot af als de werkvloer met creatieve ideeën komt en speelt politieke spelletjes bij de verdeling van het budget. Dat stelt Han Bakker in het proefschrift waarop hij maandag hoopt te promoveren aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het werpt een nieuw licht op het recente verzoek van chemiekoepel Cefic om chemici meer managementvaardigheden bij te brengen: ongetwijfeld leren ze zo het spel beter spelen, maar wordt innovatie daardoor bevorderd of juist nog effectiever gesmoord?

 

Bakker deed onderzoek bij drie bedrijven: Pentascope (‘implementeren is ons vak’), bejaardenzorggroep Ter Weel en de afdeling RD&T van staalproducent Tata, voorheen Corus. Uit zijn observaties concludeert hij dat de bedrijfstop vaak wel roept om innovatie, maar in de praktijk weinig geïnteresseerd is in de ideeën die door werknemers worden aangedragen.

 

Bovendien wordt voor de uitwerking van creatieve ideeën vaak geen geld beschikbaar gesteld. En als dat wél gebeurt, verzandt de verdeling in wat Bakker een ‘crea-politiek proces’ noemt: niet het beste idee krijgt prioriteit, maar het idee van de uitvinder die de vlotste babbel heeft en die het handigst door de organisatie weet te manoeuvreren.

 

“Creativiteit en innovatie moeten gezien worden als sociale processen die sociale theorieën nodig hebben”, zo besluit de samenvatting van het proefschrift.

 

bron: VU

Onderwerpen