Mannelijke wetenschappers frauderen relatief vaker dan hun vrouwelijke collega’s. Waarom is niet duidelijk, maar je zou het wel moeten weten als je iets aan fraude in het algemeen wilt doen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die zojuist online is gezet door het open-accesstijdschrift mBio.

En voordat iemand begint te piepen: deze cijfers zijn dus wèl gecorrigeerd voor het feit dat er sowieso meer mannen dan vrouwen in de wetenschap rondlopen.

De onderzoekers keken specifiek naar fraudegevallen uit de life sciences, die de afgelopen jaren zijn onderzocht door het US Office of Research Integrity. Van de 227 personen die daar sinds 1994 tegen een sanctie wegens fraude opliepen, bleek tweederde man te zijn.

En zo ongelijk is de man/vrouwverdeling in de life sciences nu ook weer niet. Op Amerikaanse universiteiten is ongeveer 70 procent van de stafleden man. Als er dan 72 worden veroordeeld wegens fraude zou je dus verwachten dat daar 27 vrouwen bij zitten - maar het waren er maar 9.

Bij de postdocs waren 69 procent van de fraudeurs mannen, bij de studenten 58 procent en bij de overige personeelsleden 43 procent. Al die percentages liggen eveneens hoger dan het totale mannengehalte binnen deze beroepsgroepen.

De auteurs van de mBio-studie opperen dat het misschien ligt aan de neiging van mannen om competitiever te zijn en meer risico’s te nemen dan vrouwen, maar ze geven eerlijk toe dat ze geen idee hebben of dat echt de reden is.

 

bron: American Society for Microbiology, Albert Einstein College of Medicine

Onderwerpen