Test in Mozambique hoopgevend

Een experimenteel vaccin van GlaxoSmithKline verkleint bij pasgeborenen de kans op malaria met 65 procent. Dat blijkt uit een klinische studie waarvan de resultaten door The Lancet online zijn gezet.

Het gaat om een kleine studie, en waarbij 214 baby’s in Mozambique waren betrokken. De helft van die kinderen kreeg een serie van drie injecties, waarna gedurende drie maanden werd gekeken naar de kans op besmetting. De andere helft kreeg een hepatitisvaccin als placebo.

De resultaten zijn veel beter dan alles wat eerder is geprobeerd. Belangrijk is ook dat het zogeheten RTS,S-vaccin volkomen veilig lijkt te zijn.

Malaria is voor kinderen, en speciaal pasgeborenen, nog dodelijker dan voor volwassenen. Geschat wordt dat wereldwijd elke 30 seconden een kind sterft aan malaria. Het zou voor het eerst zijn dat daar wat anders aan valt te doen dan DDT spuiten of muskietennetten uitdelen.


Het onderzoek is mede betaald door het PATH Malaria Vaccine Initiative in Bethesda, Maryland. Directeur Christian Loucq moet toegeven dat de betrokken onderzoekers zelf nog niet precies begrijpen hoe het vaccin werkt, ondanks het feit dat ze er al sinds 1987 mee bezig zijn. Het bevat een recombinant eiwit dat onderdelen van een eiwit uit de malariaparasiet Plasmodium falciparum combineert met een antigen uit hepatitis B. Vermoed wordt dat deze combinatie het lichaam aanzet tot het maken van antistoffen gedurende de eerste paar minuten na infectie, dus voordat de parasiet via de bloedbaan de lever kan bereiken.

Voor eind volgend jaar staat een fase 3-test met minstens 10.000 Afrikaanse kinderen gepland. Ergens tussen 2011 en 2013 zou het vaccin op de markt moeten komen.


bron: BBC News, NatureNews, GSK

Onderwerpen