Diagnose straks binnen een minuut te stellen
Meting van de lichtabsorptie van hemozoïne in een bloedmonster kan binnen een minuut uitwijzen of iemand wel of geen malaria heeft. Met hulp van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam bedachten Engelse onderzoekers deze analysemethode. Later dit jaar willen ze hem in Kenia gaan uitproberen.
Hemozoïne (Fe (II) ferriprotoporfyrine IX dimeer, ook bekend als ‘malariapigment’) is een kristallijn, onoplosbaar en niet toxisch afvalproduct van de malariaparasiet. Het ontstaat uit de heemgroepen, die overblijven wanneer die parasiet hemoglobine afbreekt.
Dankzij het ijzer zijn hemozoïnekristallen zwak magnetisch. Bovendien vertonen ze optisch dichroïsme: in de lengte absorberen ze meer licht dan in de breedte. Stel je ze bloot aan een magnetisch veld, waardoor ze allemaal in dezelfde richting komen te liggen, dan krijg je het effect van polaroidglas. De nieuwe detectiemethode is op dit verschijnsel gebaseerd.
Het zou handiger moeten zijn dan de huidige detectiemethodes. Microscopie werkt het beste, maar zelden beschikbaar op het Afrikaanse platteland. Daar heeft men wel testkitjes die malaria-antigenen aantonen, maar die zijn vrij duur en kunnen slecht tegen hitte. Het resultaat is dat vooral kinderen bij elke koortsaanval malariamedicijnen krijgen, of dat nu nodig is of niet, zodat de malariaparasiet nóg gemakkelijker resistentie kan opbouwen.
De magneto-optische detector wordt beschreven in een artikel op de website van Biophysical Journal.
bron: University of Exeter
Nog geen opmerkingen