Tussenmaatje voor middelgrote proefdieren spaart contrastvloeistof.

Maastricht heeft als eerste universiteit in Nederland een MRI-scanner waarin konijnen kunnen worden onderzocht. Hij zal onder meer worden gebruikt om via ‘molecular imaging’ het dichtslibben van bloedvaten (atherosclerose) in beeld te brengen.

De nieuwe scanner ziet eruit als een gewone MRI-scanner, maar de ‘tunnel’ heeft een kleinere diameter. Bovendien is de sterkte van het magneetveld opgevoerd tot 7 Tesla, omdat kleinere dieren ook kleinere bloedvaten hebben en je dus met een hogere resolutie moet kunnen meten om iets nuttigs te zien.

Tot nu toe waren er maar twee maten MRI-scanners beschikbaar: voor mensen en voor muizen. Het vaatstelsel van een konijn lijkt echter veel meer op menselijke bloedvaten dan dat van een muis. Het is nu voor het eerst mogelijk om konijnen daadwerkelijk voor bloedvatonderzoek met een MRI te gebruiken.

Het voordeel van het gebruik van kleine dieren is dat je per proef minder contrastmiddel nodig hebt. Die ‘slimme’ contrastmiddelen hechten zich alleen aan moleculen die ziek weefsel kenmerken. Daardoor kan dat weefsel via MRI in beeld worden gebracht. Die contrastmiddelen zijn echter dermate duur dat proeven met grotere dieren in een ‘normale’ mensenscanner onbetaalbaar zouden zijn.

Aan het project werken ook het academisch ziekenhuis Maastricht, de TU Eindhoven, Organon en Philips mee. De kosten, twee miljoen euro, worden grotendeels betaald door de provincie Limburg en het ministerie van EZ.

bron: Universiteit Maastricht

Onderwerpen