3D-printer klaar om wereld te veroveren

 

Voor het eerst is het gelukt om een machine zichzelf te laten kopiëren. De RepRap 1.0 ‘Darwin’, die het voor elkaar kreeg, is vanaf vandaag te bewonderen op het Cheltenham Science Festival in Engeland. Uitvinder Adrian Bowyer (University of Bath) hoopt er een tweede industriële revolutie mee te ontketenen.


RepRap staat voor Replicating Rapid-Prototyper. In feite is het een doe-het-zelf-3D-printer die CAD-tekeningen omzet in kunststof prototypes. Hij bouwt ze laag voor laag op uit vloeibaar polymeer (in dit geval polycaprolacton), die hij vervolgens laat uitharden.

Zulke printers zijn al jaren op de markt, maar de goedkoopste kost nog altijd tienduizenden euro’s. Vandaar dat de technologie nooit echt is doorgebroken.

De Darwin moet die doorbraak nu bewerkstellingen. Hij kan niet helemaal zichzelf namaken maar wel al zijn kunststof onderdelen. Als je er eenmaal eentje hebt, dan kost elk volgend exemplaar ongeveer 400 euro aan bouten, moeren, motortjes, weerstandjes en andere gemakkelijk verkrijgbare ijzerwaren, plus een hoeveelheid caprolacton en enkele genoeglijke knutsel-uurtjes. Bouwtekeningen en besturingssoftware staan gratis op internet, en de RepRap Foundation kan voor een vriendenprijs de kale printplaatjes leveren.

Het idee is uiteraard dat de RepRap niet alleen zichzelf kan kopiëren, maar ook elk ander ontwerp kan concretiseren in kunststof. Zo kan elke individuele pc-bezitter zijn of haar creativiteit botvieren en voor uitvinder spelen.

De grootste uitdaging wordt waarschijnlijk om iemand in je vriendenkring te vinden die al een RepRap heeft gebouwd en die bereid is de onderdelen aan te leveren. De redactie houdt zich aanbevolen.

bron: University of Bath

Onderwerpen