IJzer-nanodeeltjes in maanstof mogelijk toxisch bij inademing
Het stof op de maan bevat mogelijk nanodeeltjes die bij inademing schadelijk zijn voor de longen. Dat blijkt uit onderzoek van NASA en de universiteit van Tennessee, dat onlangs is gepresenteerd op een congres in Houston.De laatste maanlanding was in december 1972. Toen klaagde een astronaut al over een acute niesbui toen hij, terug in de maanlander, zijn stoffige ruimtepak uittrok. Tot voor kort is echter nooit serieus gekeken naar de fijnste fractie van het maanstof.
Het onderzoek wijst uit dat grondmonsters, die 35 jaar geleden zijn meegebracht vanaf de maan, ongeveer 1 gewichtsprocent deeltjes van minder dan een micrometer diameter bevatten. Een deel daarvan is zelfs kleiner dan 100 nanometer.
Het grootste deel van het stof bestaat uit glasdeeltjes die zijn gevormd bij de inslag van meteorieten. Maar er zitten ook metallische ijzerdeeltjes bij van 10 tot 20 nm diameter, klein genoeg om via de longen door het bloed te worden opgenomen. Daar zouden ze kunnen reageren met het Fe3+ in hemoglobine, met als gevolg dat de zuurstofopname door het bloed niet goed meer werkt.
De glasdeeltjes zouden in de longen kunnen blijven hangen en daar een vorm van silicose of asbestose kunnen veroorzaken.
Gesuggereerd wordt dat de aanwezigheid ijzer wel het voordeel heeft dat je het stof met magneten uit de lucht kunt trekken.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen