Rond de noordpool van de Maan is ruim voldoende water aanwezig om een langdurig menselijk verblijf probleemloos mogelijk te maken. Dat blijkt uit meetresultaten die zojuist zijn gepresenteerd tijdens een congres in Texas.
Het nieuws komt op het moment dat president Obama wil afzien van het sturen van mensen naar de maan, wegens te hoge kosten. Door de ontdekking zou een maankolonie ineens een heel stuk goedkoper kunnen uitvallen: je weet nu immers zeker dat je je eigen water niet mee omhoog hoeft te nemen.
De metingen zijn gedaan met Mini-Sar (Synthetic Aperture Radar), een radarapparaat dat door NASA is meegegeven met Chandrayaan-1, de allereerste Indiase ruimtesonde. Ze zullen worden gepubliceerd in Geophysical Research Letters.
Mini-Sar trof ijs aan in zeker 40 kraters met diameters van 2 tot 15 km. Gezien de sterkte van de signalen moeten de ijslagen ter plekke minstens een paar meter dik zijn. NASA schat nu dat er minstens 600 miljoen ton waterijs aanwezig is, ingevroren bij een temperatuur van bijna 250 graden onder nul en bedekt met een laagje maanstof dat verdamping voorkomt.
Met dat water kun je van alles doen. Uiteraard opdrinken, maar ook elektrolytisch splitsen om zuurstof te produceren. Vermengd met aluminiumpoeder is het zelfs een prima raketbrandstof, en berekend is al dat de aanwezige hoeveelheid voldoende is om gedurende 2.200 jaar dagelijks een ruimtependel te lanceren.
Een ander recent experiment waarbij men een sonde op de maan liet crashen, liet ook al zien dat de ijskristallen alle kanten op vlogen. Maar over de hoeveelheid water zei dit LCROSS-experiment nog niet veel.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen