Zelfassemblerend verpakkingstetraëdertje tegen zelfontbranding

IJzer(II)-ionen en een paar simpele aromaatverbindingen vormen in een waterige oplossing vanzelf een tetraëdertje, waar precies een molecuul witte fosfor (P4) in past. Laat je die combinatie vervolgens uitkristalliseren, dan kan het resultaat minstens vier maanden in de buitenlucht blijven liggen zonder dat de fosfor aantoonbaar reageert met zuurstof, zo schrijven onderzoekers uit Cambridge deze week in Science.

Het betekent een aanzienlijke vermindering van een berucht veiligheidsrisico. Onverpakt heeft witte fosfor immers de neiging om spontaan te ontbranden zodra er lucht bij komt.

Volgens de onderzoekers worden de fosformoleculen vanzelf door de tetraëders opgenomen. Ze zijn er ook weer eenvoudig uit te halen door benzeen of cyclohexaan toe te voegen. Met die moleculen blijken de tetraëders namelijk nog iets meer affiniteit te vertonen.

Mogelijk zijn zulke ‘verpakkingen’ ook te maken voor ander moleculen. Onderzoeksleider Jonathan Nitschke denkt dat het wellicht een methode kan opleveren om bodemverontreiniging op te ruimen, of de restanten van ongelukjes met fosforgranaten.

bron: University of Cambridge

Onderwerpen