Goedkope ademtest brengt tijdige diagnose in zicht

Onderzoekers van de Cleveland Clinic (VS) hebben een goedkope colorimetrische wegwerpsensor ontwikkeld die de aanwezigheid van longkanker herkent aan de hand van uitgeademde lucht. Voorlopig is hij nog niet erg nauwkeurig maar met een beetje extra werk is hij ideaal voor een bevolkingsonderzoek, zo suggereren ze in een publicatie op de website van het tijdschrift Thorax.

Het meetprincipe is gebaseerd op de wetenschap dat uit longtumoren een unieke cocktail van vluchtige organische verbindingen (VOC’s) vrijkomt. Met gaschromatografie is de samenstelling zeer nauwkeurig te meten, maar zulke apparatuur is te duur en te complex voor routineonderzoek.

De wegwerpsensor bevat een array met 36 gekleurde puntjes. Elke punt bevat verbindingen die van kleur veranderen wanneer ze met de VOC’s in aanraking komen. Via een statistische algoritme moet vervolgens uit het kleurenpatroon worden afgeleid of de ademsamenstelling wijst op longkanker.

De onderzoekers hebben het geprobeerd met 143 proefpersonen, waarvan er 49 longkanker hadden en 73 een andere longaandoening. Elke deelnemer moest 12 minuten lang uitademen in een sensorarray. Op basis van de resultaten van 70 procent van deze groep werd het algoritme ingeregeld, waarna werd geprobeerd om de overige 30 procent te diagnostiseren. In 73 procent van de gevallen lukte dat.

Een dergelijke sensor zou juist voor longkanker een uitkomst zijn, omdat die ziekte meestal pas wordt ontdekt op een moment dat er niets meer aan te doen is. Regelmatig testen zou levens kunnen redden.

Al suggereert een eerdere studie uit hetzelfde tijdschrift dat screenen op longkanker een moeizame affaire wordt : uitgerekend het sigarettenrokende deel van de bevolking zal er niet aan meewerken.

bron: BBC News

Onderwerpen