BioPartner-programma achteraf nog succesvoller dan gehoopt

Van de 90 biotechbedrijven die ooit door het BioPartner-programma op gang zijn geholpen, zijn er nog 80 in leven. Ongeveer driekwart daarvan is er daadwerkelijk in geslaagd om producten of diensten op de markt te brengen. Samen zetten ze 70 miljoen euro per jaar om en bieden ze werk aan 750 mensen. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Inno Tact Consulting, dat vandaag (dinsdag) wordt gepresenteerd tijdens het Life Sciences Momentum-congres in Den Haag.

“Dit is het bewijs dat het initiatief om het ondernemersklimaat in de life sciences sector in Nederland op langere termijn te verbeteren, in het bijzonder door het verstrekken van een startkapitaal, is geslaagd,” aldus Willem de Laat, managing director van het Life Sciences & Health Innovatie Programma.

De sector grijpt het succesverhaal aan om bij de overheid te pleiten voor meer continuïteit in de financiering van wetenschappelijk en toegepast onderzoek. “Innovaties in biotech hebben een horizon van zo’n 15 jaar”, aldus Colja Laane, directeur van het Nederlands Genomics Initiatief, in het Financieele Dagblad. “Maar de meeste kabinetten financieren hooguit vier jaar.”

BioPartner was een programma van het ministerie van EZ, bedoeld om de bedrijvigheid in de life sciences te vergroten. Gemikt werd toen op 75 nieuwe bedrijven. Tussen 2000 en 2004 is er 45 miljoen euro in gestoken. Voor dat geld werden onder meer zes BioPartner Centers ingericht, een soort bedrijfsverzamelgebouwen met betaalbare faciliteiten voor met name universitaire spin-offs.

Die Centers bestaan nog steeds, BioPartner zelf niet meer. “Dat programma blijkt uitermate geslaagd, maar de overheid heeft het gekild”, aldus Laane. “Er kwam geen volwaardige opvolger.”

Volgens Laane en zijn medestanders moeten subsidieprogramma's voortaan dan ook minstens 15 jaar blijven lopen. Voorbeeld van hoe het niet moet is het Topinstituut Pharma, dat over een paar jaar door zijn geld heen dreigt te raken op een moment dat de overheid wegens uitgelopen coalitiebesprekingen niet eens kán bijspringen.


bron: Life Sciences & Health, De Telegraaf, FD

Onderwerpen