Mike Rasenberg (31) gelooft niet zo in carrièreplanning. Zijn eigen loopbaan is een aaneenschakeling van min of meer onverwachte wendingen. “Eén stap vooruitkijken is natuurlijk heel nuttig, maar door in een rechte lijn af te gaan op je einddoel leg je jezelf onnodig veel beperkingen op. Zeker als je jong bent, is het goed om niet altijd te kiezen wat voor de hand ligt.”

Hoewel Mike’s (school)carrière vanaf het begin volgens dat principe verloopt (organisch, anorganisch, procestechnologie), heeft hij dat inzicht vooral verworven door coaching. “ Ik zoek graag verschillende type mensen op om me te coachen, vaak juist mensen met totaal andere karaktereigenschappen of andere taken en posities. ”Collega´s en vrienden met een andere kijk op zaken blijken goede raadgevers. Daartoe behoort onder andere Simon de Bree (voormalig voorzitter Raad van Bestuur DSM).

 

Weg van het lab

Nog tijdens zijn afstuderen aan de hlo ging Mike werken als kwaliteitsmanager bij het milieulab van Fugro in Maastricht, een richting waarmee hij door vakantiewerk en stages tijdens zijn mlo-opleiding vertrouwd was geraakt. Hij groeide al snel door naar de functie van labmanager. Tegelijkertijd groeide het besef dat de labwereld hem op langere termijn weinig uitdaging te bieden had. Door een overstap naar Royal Haskoning kreeg Mike de kans zich te specialiseren in een heel andere richting: veiligheidsinformatiebladen (VIB, beter bekend als SDS of MSDS). “In overeenstemming met Europese richtlijnen kent de Nederlandse wetgeving een verplichting dat leveranciers van chemische stoffen hun afnemers informeren over de eigenschappen en gevaren. Haskoning kan deze documenten in opdracht van de leverancier opstellen of toetsen. Bovendien geven ze cursussen voor bedrijven en overheden over het opstellen van MSDS’en.”

 

Dataspecialist

Na een stoomcursus MSDS voerde Mike onder leiding van een senior een kwaliteitscontrole uit van circa 500 MSDS’en voor het ministerie van VROM. Zodoende kreeg hij de materie al vrij snel goed in de vingers. “Een mooi aspect van werken bij een ingenieursbureau is dat je niet alleen maar wordt ingezet op jouw specialisme. Het werk wordt heel erg gestuurd door de vraag, waardoor er voor elk project opnieuw gezocht moet worden naar mensen die geschikt én inzetbaar zijn. Dat biedt volop kansen voor afwisseling. Bij Haskoning krijg je bovendien de ruimte om je carrière zelf vorm te geven. Zo ben ik me steeds meer gaan bezighouden met de ontwikkeling en het onderhoud van een database die de wetgeving bevat op het gebied van MSDS van landen in Europa en Azië. De database wordt natuurlijk geraadpleegd door medewerkers van Haskoning, maar ook verkocht aan derden, bijvoorbeeld aan Atrion International, een bedrijf dat software ontwikkelt voor het opstellen van MSDS’en. Door me duidelijk te profileren op dit gebied werd ik steeds vaker benaderd en werd ik uiteindelijk projectleider. Daardoor heb ik ook ervaring op kunnen doen op allerlei internationale projecten.”

 

REACH

Die internationale ervaring komt Mike uitstekend van pas in zijn nieuwe functie als ‘ambtenaar van de Europese Commissie, belast met de ondersteuning van de implementatie van REACH (Registration, Evaluation & Authorisation of Chemicals)’. Op 1 september is hij begonnen bij het European Chemicals Bureau in het Italiaanse Ispra, aan het Lago Maggiore, dat belast wordt met de uitvoering van de nieuwe wetgeving. REACH is de opvolger van de Richtlijn Gevaarlijke Stoffen en is in tegenstelling hiermee niet zozeer gevaargericht, maar eerder gebruikersgericht. In de nieuwe wetgeving wordt het risico van een stof beoordeeld in samenhang met het gebruik van die stof. Daarmee willen de opstellers van de wetgeving bereiken dat de informatie over stoffen meer door de keten van leveranciers en afnemers heen en weer gaat. Ook nu was het ‘proeven van een andere wereld’ voor Mike weer een belangrijke motivatie om van baan en functie te veranderen. Daarnaast zegt hij stellig: “REACH is de toekomst en daar wil ik graag deel van uitmaken.”

Onderwerpen