Menselijke receptor reageert hetzelfde als bij planten

Hoewel duidelijk is dat planten baat hebben bij licht, is dat effect bij mensen en dieren minder duidelijk. Biologen van de Université Paris onderzochten daarom cryptochroomeiwitten, fotoreceptoren die vooral in het netvliezen voorkomen. In planten vangen eiwitten licht op, waardoor de plant stengels en takken laat groeien. Als deze receptoren worden geactiveerd, worden geoxideerde flavines gereduceerd.

Mensen en insecten hebben deze eiwitten ook, en ze spelen een rol bij de biologische klok. Franse onderzoekers wilden onderzoeken wat er gebeurde als deze fotoreceptoren werden geactiveerd. Daarom brachten zij de receptoren tot expressie in insectencellen en bestraalden zij de cellen met blauw licht. De cellen reageren precies hetzelfde als plantencellen, melden de onderzoekers in PLoS Biology. De ontdekking toont aan dat de menselijke biologische klok direct door licht wordt geactiveerd.

De vraag is welke effecten de cryptochromen nu uiteindelijk hebben. Omdat de receptoren ook voorkomen in andere delen van het lichaam, zou licht misschien gedrag op deze manier kunnen veranderen.

Bron: PloS

Onderwerpen