Een team onderzoekers van de TU Eindhoven ontwikkelde een kunsthuid die zweet op commando.
Twee jaar geleden demonstreerde het team van Danqing Liu een kunsthuid die gelijkmatig vloeistof kon afgeven. Nu heeft het team dit concept doorontwikkeld tot een kunsthuid waarbij ze tot op enkele micrometers nauwkeurigheid kunnen controleren waar de huid vloeistof afscheidt. Daarnaast kunnen ze met externe stimuli bepalen hoe lang de huid vloeistof afgeeft, waar de vloeistof zich verzamelt en wanneer het de vloeistof weer absorbeert. Ze publiceerden hun bevindingen in Angewandte Chemie.
De kunsthuid is gemaakt van nanoporeuze vloeibare kristallijne (LCN’s) polymeren. De onderzoekers sturen de vloeistof middels uv-licht en een elektrisch veld. Het uv-licht initieert vloeistofafscheiding in één richting. Vervolgens zetten ze een elektrisch veld aan, waarmee ze de vloeistof naar de gewenste locaties beweging. Als ze beide triggers tegelijk inzetten, zien de onderzoekers een zogenaamde uv-gated vloeistofafgifte.
Een zwetende kunsthuid kun je bijvoorbeeld gebruiken om het oppervlak van robots te koelen. Nu de technologie dichter bij een echte huid komt, zijn wellicht toepassingen in mens-realistische robots mogelijk. Daarnaast zou het een toepassing kunnen vinden in speciaal verband dat gecontroleerd medicijnen afgeeft.
Nog geen opmerkingen