In de VS is een lithium-ionaccu ontworpen die zichzelf actief opwarmt. Maar alleen bij temperaturen beneden het vriespunt, zo stelt Nature de lezers gerust.
Yongjun Leng en collega’s van Penn State University willen zo iets doen aan de slechte prestaties van zulke accu’s bij koud weer, zonder externe isolatie of verwarmingselementen te hoeven toevoegen waar de batterij nog zwaarder, volumineuzer en duurder van wordt dan hij al is. Een beetje duurder wordt hij uiteraard toch maar Leng schat dat het qua materiaalkosten slechts 0,04% uit maakt.
Zijn verwarmingselement bestaat uit een vel nikkelfolie van 50 micrometer dik dat in de accu zit, vlak naast de anode. Bij koud weer schakel je het in serie met die accu, zodat het dankzij de elektrische weerstand vanzelf warm wordt zodra er een stroom gaat lopen.
De afmetingen van het nikkelfolie bepalen daarbij hoe groot die weerstand is, en dus hoe snel de opwarming gaat. De auteurs mikken op een opwarming van -30 naar 0 graden Celsius binnen dertig seconden. Dat kost misschien tien procent van de accucapaciteit, maar door de opwarming neemt die capaciteit dusdanig toe dat je uiteindelijk méér nuttige energie uit je accu haalt dan wanneer je hem bij -30 graden probeert leeg te trekken.
Is de 0 graden bereikt, dan zorgt een thermostaat er voor dat het nikkel automatisch wordt kortgesloten, zodat de opwarming stopt.
Over de gevolgen wanneer die thermostaat het niet doet, rept de publicatie uiteraard met geen woord.
bron: Nature
Nog geen opmerkingen