Twijfels aan kunstmatige ‘mini-levers’ van Britse wetenschappers
Onderzoekers van de universiteit van Newcastle claimen dat ze kleine stukjes leverweefsel hebben gekweekt uit stamcellen, die ze wonnen uit een navelstreng. Ze willen hun ‘mini-levers’ in eerste instantie gebruiken om medicijnen te testen op schadelijke bijwerkingen. Over een jaar of vijftien hopen ze zo ver te zijn dat ze reservelevers kunnen produceren voor patiënten met een leverkwaal.
Het weefsel werd gekweekt in een bioreactor die gebruik maakt van ‘microzwaartekracht’. Bij deze van NASA afkomstige technologie wordt gewichtloosheid gesimuleerd om de celgroei te bevorderen.
De onderzoekers hebben inmiddels het bedrijfje ConoStem opgericht, om te proberen hun uitvinding te vermarkten.
Collega-onderzoekers geloven er niet zo in. “Er zijn wel vaker stamcellen opgekweekt tot iets wat op levercellen lijkt”, aldus prof. Malcolm Alison (Queen Mary’s School of Medicine) in een gesprek met de BBC. “Maar het blijkt erg moeilijk om die verder te kweken tot een celmassa die therapeutisch bruikbaar is.”
Ook wordt opgemerkt dat de onderzoekers uit Newcastle hun werk tot nu toe niet hebben gepubliceerd in een peer reviewed wetenschappelijk tijdschrift. Hun vorderingen kwamen aan het licht doordat ConoStem een lokale business award won. Wat ze waard zijn, valt op die manier niet te beoordelen.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen