Het minimale aantal genen dat nodig is om de simpelste, levensvatbare organismen te maken is twee keer hoger dan verwacht, zo beweert een onderzoeksteam in Nature.

Het minimale genoom is het laagste aantal genen dat een organisme nodig heeft om te overleven. Door te bepalen welke genen echt noodzakelijk zijn voor overleving, kan het leven an sich beter begrepen worden.

Britse, Hongaarse en Duitse onderzoekers gebruiken de bacterie Escherichia coli als model voor hun onderzoek, omdat hiervan de metabole routes bekend zijn. Op basis van deze routes wordt met behulp van mathematische testen voorspeld welke genen deze bacterie nodig heeft om te overleven. Vervolgens worden de samenstelling en hoeveelheid nutriënten veranderd en wordt er gekeken welke andere routes hierdoor actief worden.

Het puur uitschakelen van genen is echter misleidend. Wanneer een metabole route wordt uitgeschakeld, worden alternatieve routes essentieel. Hierdoor kan het aantal essentiële genen drastisch worden onderschat.

Bron: BBC news, 4 april 2006

Onderwerpen