Nieuwe theorie voor ontstaan Aards leven

Het leven op aarde is niet gevormd door moleculen die vrij rondzwommen in de oersoep, maar in mica-afzettingen. Dat stelt Helen Hansma, een onderzoeker van de Amerikaanse National Science Foundation.

Mica is een verzamelnaam voor een grote groep silicaten. Deze mineralen vertonen een sterk gelaagde structuur en zijn gemakkelijk te splijten tot dunne plakjes. Daarmee kun je in principe doorgaan tot je laagjes overhoudt van een nanometer dik.

Hansma’s idee is nu dat de randen van zo’n blok mica van nature een beetje rafelig zijn en dat hier en daar tussen de laagjes precies voldoende ruimte overbleef voor een kluitje organische moleculen. Die konden zich daar dan in alle rust hergroeperen tot een primitieve cel en de eerste stappen op het evolutionaire pad zetten.

Doordat de micalaagjes onder invloed van temperatuurschommelingen en waterstroming een beetje gingen ‘werken’ zouden de moleculen dusdanig zijn gekneed dat ze onderlinge bindingen konden aangaan.

Hansma werkt al met mica sinds de jaren 80, toen ze pionierswerk deed op het gebied van atomic force microscopy (AFM). Bij die techniek worden plaatjes mica vaak als ‘microscoopglaasjes’ gebruikt, omdat hun oppervlak zelfs op nanoschaal uiterst glad is. Op een gegeven moment kreeg ze een ruw micamonster onder ogen en realiseerde zich dat het een goede plek zou zijn voor ontluikend leven, zo vertelde ze deze week tijdens het jaarcongres van de American Society for Cell Biology.

bron: NSF

Onderwerpen