Britse commissie verdedigt proeven op primaten
Er zijn sterke wetenschappelijke en morele argumenten voor het gebruik van apen als proefdieren. Maar er moet wel zorgvuldig mee worden omgegaan, en het onderzoe kan het beste worden geconcentreerd in speciale primatencentra. Dat stelt een zware Britse commissie in haar eindrapport.
De commissie was in het leven geroepen door de Academy of Medical Sciences, de Royal Society, de Medical Research Council en de Wellcome Trust.
Volgens voorzitter Sir David Weatherall zijn ‘zorgvuldige, goed gemonitorde en nauwkeurig gereguleerde’ proeven op niet-mensapen verdedigbaar mits ze de enige manier zijn om belangrijke wetenschappelijke en medische vragen te beantwoorden. “Als we er morgen mee op zouden houden, dan zouden bepaalde onderzoeksgebieden daar zeer zwaar onder te lijden hebben’, aldus Sir David.
Als voorbeelde noemt de commissie onderzoek naar de fundamentele biologie van de hersenen, neuroloische aandoeningen, besmettelijke ziektes en bepaalde aspecten van vruchtbaarheid en veroudering. Ook kunnen vaccins tegen bijvoorbeeld malaria, tbc en hiv, die miljoenen mensen kunnen redden, beter eerst op een klein aantal apen worden uitgeprobeerd.
Het rapport concludeert tevens dat meer openheid vanuit de wetenschap en gemakkelijkere toegang tot testgegevens goed zou zijn voor het debat rond dierproeven. Gesteld wordt dat het Britse apenonderzoek in gevaar is, onder meer doordat dierenactivisten er in dat land niet vies van zijn om grof geweld te gebruiken.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen