Leucine zorgt er bij ratten voor dat het hongergevoel verdwijnt. Het zou dit doen middels activatie van mTOR, een eiwit dat de aanwezige brandstofvoorraad in het lichaam detecteert.

Al eerder werd aangetoond dat verlaging van het gehalte oleïnezuur in bijvoorbeeld olijfolie de eetlust van dieren vermindert, evenals het eten van L-fenylalanine. Dit aminozuur zorgt voor activatie van het hormoon cholecystokinine, dat de trek van mensen af doet nemen.

 

Nu tonen onderzoekers van de universiteit van Cincinnati, Ohio, in Science aan dat ook het aminozuur leucine het hongergevoel af doet nemen. Injectie van leucine in de hersenen van hongerige ratten zorgde ervoor dat ze in 24 uur éénderde minder aankwamen.

Het aminozuur activeert het eiwit mTOR, dat in de hypothalamus van het brein de eetlust en het gewicht van het dier controleert. Het doet dit door de vetopslag en hoeveelheid brandstof in het lichaam bij te houden en zo te bepalen of een individuele cel kan groeien. Door activatie van het eiwit aten de ratten minder dan normaal.

De onderzoekers toonden ook aan dat leptine, een hormoon dat het lichaam vertelt hoeveel vet het bij zich draagt, mTOR activeert.

 

Het onderzoeksteam onder leiding van Randy Seeley weet nog niet of de remming in eetlust alleen optreedt bij injectie van leucine in het brein en of het überhaupt werkt bij mensen. “Mijn grootste angst is dat iemand nu op internet leucine gaat verkopen aan mensen die af willen vallen”, aldus de onderzoeker.

 

Bron: news@nature.com, 11 mei 2006

Onderwerpen