Legionella-bacteriën groeien veel beter in drinkwaterkranen met een elektronisch oog dan in ouderwetse kranen met een handbediende afsluiter. In ziekenhuizen kun je die handsfree-dingen dus beter niet installeren, zo melden onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine dit weekend tijdens het jaarcongres van de Society for Healthcare Epidemiology of America (SHEA).

De directie van de universiteitskliniek heeft inmiddels een stuk of 120 elektronische kranen, die de afgelopen tijd waren geïnstalleerd, weer door handbediende exemplaren laten vervangen. Ook in een lopend nieuwbouwproject zullen 1.080 van die traditionele kranen worden geïnstalleerd.

 

Het idee achter die elektronische kranen was juist om bacteriegroei te verminderen doordat mensen er niet meer met hun handen aan hoeven te komen. Maar dat blijkt dus alleen op te gaan voor de buitenkant, zo leerde een vergelijkend onderzoek van 20 niuewe en 20 traditionele kranen in twee afdelingen van de kliniek. Al die kranen zaten aangesloten op dezelfde hoofdwaterleiding. Maar het water uit 10 van de 20 nieuwe kranen bleek detecteerbare hoeveelheden Legionella te bevatten, terwijl dat maar bij 3 van de 20 oude kranen zo was.

 

Het lijkt te komen doordat die elektronische kranen van binnen veel ingewikkelder in elkaar zitten, met meerdere klepjes om de hoeveelheid water en de verhouding tussen warm en koud goed te kunnen instellen. Daardoor hebben ze ook veel meer dode hoekjes, waarin bacteriën in alle rust kunnen groeien.

 

De onderzoekers hebben dat vermoeden kunnen bevestigen door enkele kranen uit elkaar te schroeven voor én na een poging om het drinkwaternet met chloorverbindingen te desinfecteren. In alle gevallen, dus ook na de deisnfectie, bleek Legionella detecteerbaar op zo’n beetje alle bewegende onderdelen.

 

Er wordt bij aangetekend dat de gevonden hoeveelheden bacteriën te klein zijn om een gevaar te vormen voor gezonde mensen. Voor een ziekenhuis, waar veel patiënten rondlopen met een sterk verminderde weerstand, is het echter net een beetje te link.

 

bron: Johns Hopkins, Society for Healthcare Epidemiology of America

Onderwerpen