Universiteiten en hogescholen komen weg met obstructie
Er komt geen parlementair onderzoek naar de gang van zaken rond de leerrechten. Een meerderheid binnen de Tweede Kamer is er woest over. Maar over verder te ondernemen acties bestaat dusdanig veel onenigheid dat er in de praktijk niets gebeurt, zo werd dinsdag duidelijk.
Staatssecrertaris Bruins (Onderwijs) had de financiering van het hoger onderwijs via het leerrechtenstelsel al in september 2007 willen invoeren. Maar afgelopen maandag bleek dat het 2008 wordt omdat de universiteiten en hogescholen hun administratie niet op tijd kunnen aanpassen.
De Tweede Kamer voelt aan haar water dat de universitaire koepel VSNU en de HBO-raad obstructie hebben gepleegd. Die waren het vanaf het begin niet eens met de leerrechten en hebben dus op z'n zachtst gezegd geen enkele haast gemaakt met de invoering.
“De IB-Groep is er klaar voor, het departement ook, de studentenbonden zijn positief kritisch zonder dat ze het met plannen eens zijn. Hulde. Maar de instellingen ontwijken gerichte vragen, willen niet in een begeleidingscommissie en hebben hun administratie niet aangepast”, aldus VVD-Kamerlid Arno Visser. Hij vroeg dan ook om een parlementair onderzoek.
PvdA en SP vonden dat niet voldoende. Ze wilden een parlementaire enquête. Dan zouden ze namelijk ook de betrokken ambtenaren en bewindslieden onder ede kunnen horen, wat bij een gewoon onderzoek niet kan.
Het CDA daarentegen heeft geen enkele behoefte aan wat voor onderzoek dan ook. “We hebben het idee dat er nu pas een einde komt aan de loopgravenoorlog tussen het ministerie van OCW en de instellingen. Als we niet willen dat hogescholen en universiteiten die strijd hervatten moeten we hier ook niet aan beginnen”, aldus CDA-Kamerlid Cisca Joldersma.
De VVD vond eenenquête te zwaar, de PvdA vond een onderzoek te licht en het resultaat is dat nergens een meerderheid voor is.
Het parlement is nu met verkiezingsreces. Bruins kan tot na de verkiezingen rustig werken aan een plan van aanpak voor de invoering van de leerrechten in 2008. Hij gaat er van uit dat het dan echt gaat lukken.
bron: HOP, via Ublad online
Nog geen opmerkingen