Optische techniek vindt ziektes terug in slechte adem
Amerikaanse onderzoekers hebben een optische analysetechniek bedacht die gevoelig genoeg is om sporen van biomarkers te ‘zien’ in uitgeademde lucht. Ze denken dat het ooit een gereedchap kan worden waarmee huisarten hun patiënten kunnen screenen op veel voorkomende ziektes, zo schrijven ze in Optics Express.
De optische methode zou sneller moeten werken dan de combinatie gaschromatografie/massaspectrometrie, en zou veel meer verschillende moleculen uit elkaar moeten kunnen houden dan de huidige generatie ‘elektronische neuzen’.
De onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) en de University of Colorado maken gebruik van een techniek die bekend staat als ‘cavity-enhanced direct optical frequency comb spectroscopy’. Hierbij wordt gas doorgelicht met een laser. Het signaal wordt versterkt doordat de meetcel twee tegenover elkaar liggende spiegels bevat, die de laserbundel talloze malen heen en weer laten ketsen voordat ze hem naar buiten laten.
Met deze techniek wordt vooral gescreend op ‘kleine’ moleculen. Een overmaat methylamine wijst bijvoorbeeld op een leveraandoening, ammoniak doet nierfalen vermoeden, aceton wordt geassocieerd met diabetes, en de combinatie van stikstofmonoxide, carbonylsulfide, koolstofmonoxide en waterstofperoxide is een aanwijzing voor astma.
bron: Optical Society of America
Nog geen opmerkingen