Femtosecondelaser graveert zelfreinigende eigenschappen in spuitgietmatrijs
Met een zogeheten femtosecondelaser is het mogelijk om een oppervlak dusdanig ‘op te ruwen’ dat het door water niet meer wordt bevochtigd. Hierdoor krijgt het uitstekende zelfreinigende eigenschappen, zo blijkt uit onderzoek van de Twentse promovendus Max Groenendijk.
De laserbehandeling vormt een nieuwe manier om een zogeheten lotusstructuur te creëren. Deze is afgekeken van de bladeren van de lotusplant, waar waterdruppels ook vanzelf afrollen.
De door Groenendijk gebruikte laser geeft een ‘bombardement’ af van lichtpulsjes met een lengte van 10-15 seconde, die elkaar in hoog tempo opvolgen. De behandeling gaat in twee stappen. Eerst strijkt de laser over het gehele oppervlak heen. Daarbij blijkt vanzelf een zeer fijne ribbelstructuur te ontstaan doordat het verplaatste materiaal zichzelf opnieuw organiseert. Het effect blijkt op te treden bij een veelheid aan materialen.
Vervolgens wordt met de laser een veel grover patroon in het oppervlak gesneden. Hierbij ontstaat een patroon van pieken en dalen, waarbij de orospronkelijke ribbelstructuur nog op de flanken is te zien.
Het idee is om dergelijke patronen te branden in spuitgietmatrijzen voor kunststoffen. Op die manier kan het patroon (of eigenlijk een negatief ervan) eindeloos worden gereproduceerd tegen lage kosten. De afdeling voorlichting van de UT mijmert al van plastic koffiebekertjes die kunnen worden hergebruikt zonder afwassen.
bron: Universiteit Twente
Nog geen opmerkingen