Amsterdamse tweedejaarsstudenten hebben een metal organic framework in elkaar gezet dat selectief water absorbeert. Je kunt er onder meer lucht mee drogen en ethanol (of methanol) ontdoen van het allerlaatste restje water, blijkt uit een publicatie in Chemistry: A European Journal.
Het microporeuze ‘LaMOF’ bestaat uit lanthaanionen, met pyrazine-2,5-dicarboxylzuur (pyzdc) als organische linker; de officiële formule is (La(pyzdc)1,5(H2O)2) ?2H2O. De structuur bevat hydrofiele kanalen met openingen van 3,5 bij 3,8 Angstrom. Water is het enige hydrofiele molecuul dat klein genoeg is om er doorheen te kunnen, vandaar de selectiviteit.
De absorptiecapaciteit bedraagt 1,2 millimol water per gram. Dat water is weer te verwijderen door het MOF te verwarmen tot 200 graden Celsius, wat probleemloos kan omdat de structuur thermisch én chemisch stabiel is tot 300 graden. Een groot voordeel is dat water ook bij hogere temperaturen de structuur niet aantast, wat voor een MOF bepaald niet vanzzelfsprekend is. En omdat de geometrie van lanthaanionen relatief flexibel is en een stootje kan hebben, gaat LaMOF vrij lang mee.
Raoul Plessius en Rosa Kromhout synthetiseerden het LaMOF tijdens een vier weken durend project binnen het Van ’t Hoff-instituut van de UvA, onder leiding van Gadi Rothenberg en Stefania Tanase Grecea. Volgens die laatste hebben ze honderden combinaties moeten uitproberen voordat ze iets vonden dat überhaupt tot een MOF wilde uitkristalliseren.
‘With the right students you can do good things’, concludeert ook Rothenberg tevreden.
bron: UvA, Chem.Eur.J
Nog geen opmerkingen