Laboratoriumvaardigheden voor beginners, in vier interactieve lessen.

Hoe weeg je een monster af, hoe zuig je een pipet vol (niet met je mond, dus…) en hoe ga je om met een maatkolf? Het lijkt triviaal maar elke chemicus moet deze basisvaardigheden ooit eens leren. En aangezien het programma van eerstejaarspractica al vol genoeg zit, valt de verschijning van een interactieve Windows-cd met voorbereidende instructiefilmpjes alleen maar toe te juichen.

Laboratorium Chemie is in feite de achtste cd uit een serie van negentien, samengesteld door de universiteit van Southampton. De Amsterdamse hoogleraar Ad Oskam heeft er een Nederlandse vertaling van weten te regelen. Eerstejaars in het middelbaar en hoger laboratoriumonderwijs vormen de primaire doelgroep, maar de filmpjes zijn ook prima te gebruiken om vwo-leerlingen uit te leggen hoe ze een pipet moeten vasthouden.

De vier vertaalde filmpjes behandelen respectievelijk weegapparatuur, pipetten, buretten en maatkolven. De elementaire punten worden uitgebreid behandeld: welke soorten en maten er bestaan, hoe je ze correct gebruikt, hoe je er een maximale nauwkeurigheid uit haalt en hoe je ze heel houdt. Onderaan het beeld kun je de gesproken tekst nog eens rustig nalezen en de vaktermen aanklikken die dan in een apart venster worden uitgelegd. Als bonus is er de mogelijkheid om de leerstof te overhoren, zowel via simpele multiple-choicevragen als via schriftelijke opgaven (uitprinten en invullen).

De filmpjes zijn vakkundig gemaakt. Echt flitsend zijn ze niet, maar dat hoort ook niet bij laboratoriumwerk, en duidelijk zijn ze zeker. Ook de vertalingen zijn over het algemeen correct. Het enige minpuntje is dat de vertalers hun werk een beetje te grondig hebben gedaan. Het origineel bevatte de mogelijkheid om naar een van de andere achttien cd’s door te klikken. Die functie is op de Nederlandstalige cd gewoon blijven staan, inclusief een keurig vertaalde inhoudsopgave van de hele reeks. Probeer je daaruit een keuze te maken, dan krijg je uiteraard een foutmelding. En dat zal ook wel zo blijven, want er zijn voorlopig geen plannen om de rest van de serie te vertalen.

Mede dankzij de financiële steun van chemieconcern ICI kan de KNCV de cd voor een relatief lage prijs aanbieden. Een dezer dagen krijgen alle mlo- en hlo-opleidingen in Nederland een gratis proefexemplaar toegestuurd. Extra cd’s zijn voor vijf euro per stuk te bestellen bij het KNCV-bureau, Danièle Gibney, dgibney@kncv.nl

 

Zie voor de complete Engelstalige serie:

www.chem.soton.ac.uk/services/cvc/deliver.htm

Onderwerpen