MKZ-crisis veroorzaakt door de wetenschap?

Uiterlijk dinsdag wil de Britse premier Gordon Brown weten of er echt een verband bestaat tussen de recente uitbraak van mond- en klauwzeer, en een laboratoriumcomplex een paar kilometer verderop. Voorlopig ziet het daar wel heel erg naar uit.

De zeer besmettelijke veeziekte werd eind vorige week ontdekt op een boerderij bij Guildford. Tot nu toe is hij nergens anders opgedoken, maar de Britten herinneren zich nog maar al te goed de crisis van 2001 die uiteindelijk 7 miljoen dieren het leven kostte.

Het blijkt dit keer te gaan om een stam van het virus, die wordt gebruikt voor de productie van vaccins. Deze zogeheten 01 BFS67-stam is afgeleid van een virus dat werd geïsoleerd tijdens een MKZ-epidemie in 1967. In het wild komt hij voor zover bekend niet (meer) voor.

Het desbetreffende vaccin wordt onder meer geproduceerd door Merial Animal Health, een joint venture van het Amerikaanse Merck en het Franse Sanofi-Aventis. Merial heeft een fabriek staan in Pirbright, zes kilometer van de getroffen boerderij. Daar is op 16 juli de laatste batch geproduceerd.

Op hetzelfde terrein staat een lab van een overheidsinstelling, het Institute for Animal Health. Daar wordt onderzoek naar mond- en klauwzeer gedaan. Vast staat dat er de laatste weken experimenten zijn gedaan met de 01 BFS67-stam.

De grote vraag is nu, wie van de twee het meest verdacht is. Merial heeft de grootste hoeveelheden virus in huis. Maar bij het overheidslab zijn vijf jaar geleden grote tekortkomingen geconstateerd en het is onduidelijk of er sindsdien schoon schip is gemaakt. Allebei ontkennen ze overigens dat er de afgelopen weken veiligheidsincidenten zijn geweest (lees: gerapporteerd).

bron: BBC News

Onderwerpen