Onderzoek: octrooibescherming misbruikt om prijzen hoog te houden

Europese belastingbetalers hebben sinds de eeuwwisseling drie miljard euro teveel betaald voor hun geneesmiddelen. En dat is de schuld van de grote farmaceutische bedrijven die de octrooiwetgeving misbruiken en desnoods concurrenten omkopen, zo concludeert Eurocommissaris Neelie Kroes in een vrijdag verschenen onderzoeksverslag.

Namens de Europese Commissie dreigt ze met keihard ingrijpen zodra ze bewijs heeft dat er sprake is van ongeoorloofde afspraken. Vorige week zijn al invallen gedaan bij diverse bedrijven binnen de branche.

Onderzoek door Kroes’ ambtenaren heeft uitgewezen dat farmaconcerns willens en wetens allerlei onzinnige extra octrooien op hun producten aanvragen. In één geval bleek een geneesmiddel door 1.300 octrooien te worden beschermd.

Zo stellen de producenten het moment, dat de octrooibescherming wegvalt en een ‘generieke’ producent met een goedkope kopie op de markt kan komen, zo lang mogelijk uit. Alleen al de juridische procedure geeft gemiddeld 7 maanden extra respijt.

Ook is in het verslag sprake van meer dan 200 schikkingen met producenten van generieke medicijnen. In meer dan 10 procent van de gevallen zouden die betaald krijgen om een product niet op de markt te brengen.

Volgens een woordvoerder van de Nefarma, de Nederlandse branchevereniging voor innovatieve farmaconcerns, is het intussen “heel normaal dat bedrijven alle mogelijke juridische procedures uit de kast trekken om hun belangen te beschermen.” Het echte probleem zou bij de ingewikkeldheid van de octrooiwetgeving liggen. Inderdaad wordt in het verslag gepleit voor een herziening van het Europese octrooistelsel.

De Europese branchekoepel EFPIA verwijt Kroes zelfs dat ze selectief uit het rapport citeert om de branche in de media af te schilderen als anticompetitief.

En vanuit de VS komen geluiden dat het daar allemaal nog veel erger is.


bron: FD, FT

Onderwerpen