Wereld Natuur Fonds: wees liever zuinig met water dat je hebt

Zout water omzetten in drinkwater is niet de oplossing voor het wereldwijde watertekort. Dat stelt het Wereld Natuur Fonds naar aanleiding van een miljardenplan om het drinkwatergebrek rond de Australische stad Melbourne op te lossen.

Het overheidsplan voorziet onder meer in een installatie die per jaar 150 miljard liter zeewater door omgekeerde-osmosemembranen perst om er drinkwater van te maken. Daarmee wordt het een van de grootste ontziltingsinstallaties ter wereld. Het drinkwater gaat via een 85 kilometer lange pijpleiding naar Melbourne. De kosten worden geraamd op 3,1 miljard Australische dollar oftewel 1,8 miljard euro.

Australië kampt al jaren met grote droogte en het watertekort wordt steeds nijpender. De vrees groeit dat het gebrek aan regen een gevolg van klimaatverandering is en dus niet vanzelf meer goed komt.

Maar het Wereld Natuur Fonds waarschuwt dat omgekeerde osmose een dure en zeer energie-intensieve manier van drinkwater maken is. Bovendien is onduidelijk of het zout, dat terug in zee wordt gepompt, daar wel snel genoeg oplost en niet lokaal het watermilieu beschadigt.

Volgens het WNF moet je dit soort installaties pas gaan bouwen als je zeker weet dat beter beheer van de bestaande watervoorraden niet meer helpt.

De nieuwe installatie verbruikt inderdaad naar schatting 90 megawatt aan elektriciteit. De bedoeling is wel om er groene stroom voor in te kopen.

bron: Melbourne Water, BBC News

Onderwerpen