Nieuw idee voor veilige opslag van gas
De organometaalverbinding barium 1,3,5-benzeentrisulfonaat vormt kristallen met poriën die zich sluiten wanneer je het kristalwater er uit stookt. Voeg je daarna weer water toe, dan gaan de poriën weer open. In de tussentijd zou je die poriën kunnen gebruiken als veilige gasopslag, zo suggereren onderzoekers van de University of Calgary (Canada) in een publicatie die door Nature Materials online is gezet.
Het sluiten van de poriën maakt deel uit van een verandering van de kristalstructuur, van orthorombisch naar trigonaal. Het ziet er ingrijpender uit dan het kennelijk is: volgens de onderzoekers worden er nergens ‘sterke’chemische bindingen verbroken en kun je de cyclus in principe eindeloos herhalen.
De onderzoekers hebben nog niet actief eprobeerd om er gassen in op te slaan. Maar wanneer ze een gedehydrateerd kristal in water legden, zagen ze er gas uit bubbelen dat eerder vanuit de atmosfeer in de poriën moet zijn getrokken. Voor zover ze kunnen nagaan, verloopt die opname niet selectief: alles wat in de lucht zit, komt ook in het kristal.
De volgende stap wordt het ontwikkelen van varianten met lichtere metalen, bijvoorbeeld natrium of lithium, en poriën die zo krap zijn dat ze ook waterstof en helium binnen houden.
bron: University of Calgary
Nog geen opmerkingen