Japanners ontwikkelen nieuwe IVF-techniek

Van reageerbuisbaby naar microchipbaby. Dat komt een stukje dichterbij dankzij een Japanse microchip, waarin twintig embryo’s tegelijk geweekt kunnen worden voor IVF. Uit onderzoek met muizen blijkt dat de chip minimaal net zo geschikt is als kraamkamer als de standaard IVF-methode.

De onderzoekers gebruikten muizen bevruchtten muizeneitjes via IVF. De helft van deze eicellen brachten zij op de chip, die cellen bevat uit de baarmoederwand, waarmee de onderzoekers dus een echte baarmoeder proberen na te bootsen. De andere helft van de bevruchte eicellen lieten ze in celmedium groeien. Na zes dagen werden de cellen die uitgroeiden tot embryo’s, geïmplanteerd in muizen.

Van de 54 embryo’s die op de chip waren gekweekt groeiden er 24 uit tot een foetus. Dit is een iets beter resultaat dan bij de embryo’s die in celmedium geweekt waren, hiervan groeiden er uiteindelijk 20 van de 50 uit tot foetus.

De Japanse onderzoekers hebben inmiddels toestemming gekregen om de chip te testen met menselijke embryo’s. Deze experimenten zijn nog dit najaar gepland.

Bron: New Scientist

Onderwerpen