Nu het tijdschrift Tumor Biology 107 Chinese publicaties heeft moeten intrekken wegens fraude met peer reviews, acht de Chinese overheid de tijd rijp voor harde actie.
Wie wordt betrapt op fabricage van positieve recensies van eigen werk, raakt zijn funding kwijt. Ook is de jacht geopend op onlinebedrijfjes die zulke fraude faciliteren, bijvoorbeeld door te knoeien met emailadressen zodat redacties denken dat ze communiceren met een onafhankelijke reviewer. De National Natural Science Foundation of China (NSFC) heeft overigens de indruk dat de fraudeurs vooral startende wetenschappers zijn die zonder eerste publicatie óók geen kans op funding maken.
PerkinElmer in allergie
PerkinElmer neemt voor $ 1,3 miljard Euroimmun Medical Laboratory Diagnostics over, een Duitse specialist op het gebied van allergietests met 2.400 werknemers en een jaaromzet van ruim $ 300 miljoen. De productdistributie van beide bedrijven wordt in elkaar geschoven, maar volgens Euroimmun-oprichter Winfred Stöcker blijft de R&D in Duitsland behouden.
Cheme-led
Na een succesvolle pilot gaan de bedrijven op het Chemelotterrein 17.000 tl-buizen vervangen door draadloos aanstuurbare led-armaturen. Gehoopt wordt op een energiebesparing van 80 tot 90 %, vooral omdat de verlichting centraal kan worden uitgezet op momenten dat ze niet nodig is. Dat je boven het terrein nu weer de sterren kunt zien, is ook een voordeel.
Leuven naar Brugge
De KU Leuven heeft een nieuwe onderwijs- en onderzoekscampus geopend in Brugge. Hij biedt onder meer ruimte voor onderzoek naar nieuwe materialen, en voor de opleiding tot industrieel ingenieur die nu nog in Oostende zit. De campus in die plaats gaat dicht.
Indiase valorisatie
Het Indiase zusje van TNO zit op zwart zaad. Op last van de overheid heeft de Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) de salarissen en pensioenen dusdanig moeten verhogen dat van het jaarbudget van $ 630 miljoen nog maar $ 31 miljoen overblijft voor lab-apparatuur en nieuwe projecten. De directeuren van de 38 CSIR-labs hebben nu opdracht gekregen lijstjes te maken van alle beschikbare technologie die ze op zeer korte termijn aan het bedrijfsleven kunnen verkopen.
Wit op zwarte lijst
Het Europese stoffenagentschap ECHA overweegt titaandioxide te classificeren als mogelijk carcinogeen. Proeven met ratten suggereren dat het veelgebruikte witte pigment zorgt voor iets te veel oxidatieve stress wanneer je er in slaagt om het in te ademen. In een reactie stelt de vereniging van titaandioxideproducenten TDMA dat die ratten niet representatief zijn, en dat in een halve eeuw epidemiologische data geen enkele aanwijzing is te vinden dat mensen gevaar lopen.
Labmaki’s
De snoezige muismaki’s van Madagaskar zijn prima proefdieren, schrijft Stanford-onderzoeker Mark Krasnow in het tijdschrift Genetics. Genetisch staan ’s werelds kleinste primaten dichter bij de mens dan de huidige labmuis, ze zijn gemakkelijk te fokken en ze vertonen een nuttige genetische variatie met talloze natuurlijke knockout-mutaties waar je onderzoek naar kunt doen. Krasnow stelt voor het onderzoek op Madagaskar zelf te concentreren, er een stuk wetenschapseducatie aan te koppelen en zo de armoede op het eiland te bestrijden.
Bisfenol toch disruptief
Het Europese chemicaliënagentschap ECHA heeft bisfenol A alsnog wegens hormoonverstoring op de kandidaatslijst van zeer zorgwekkende stoffen gezet. Tot nu toe stond de stof alleen op die lijst wegens reproductietoxiciteit. Om te worden verboden moet ze nog promoveren van de kandidaatslijst naar dé lijst; of dat ooit gaat gebeuren is afwachten.
Duurzaamheidschecker
Om snel de duurzaamheid van nieuwe chemische producten te checken hebben TNO en MVO een sustainability hotspot scan ontwikkeld. Hij geeft aan waar de pijnpunten én de kansen liggen op basis van productsamenstelling, gegevens uit de MSDS-veiligheidsbladen en geografische herkomst van ingrediënten. Dat laatste omdat inkopen bij foute regimes óók niet duurzaam is. Volgens de bedenkers hoeft het invullen maar een dag per product te kosten.
Nog geen opmerkingen