Omdat het nieuws omtrent het coronavirus zich zo snel opstapelt, hierbij een klein overzicht van een aantal nieuws- en persberichten die langs zijn gekomen afgelopen dagen.
UAntwerpen ontwerpt ‘barometer’ voor zorg
Frederik Verelst, Elise Kuylen en Philippe Beutels van de Universiteit Antwerpen hebben een systeem bedacht inclusief website die de huidige druk op de zorgsystemen in Europa met elkaar vergelijkt, staat in het bijbehorende persbericht.
Zo laten de Vlamingen zien dat zowel Spanje als Nederland richting ‘Italiaanse scenario’s’ gaan omdat de capaciteit van de zorg niet hoog genoeg is. In vergelijking met de situatie in Italië op 11 maart 2020 ondervindt het zorgsysteem in Spanje al een drie keer hogere druk en moet Nederland ook op zijn tellen gaan passen. In Italië zelf is het inmiddels zes keer erger. De onderzoekers hebben ook een paper ingediend, die op dit moment nog bij MedRxiv ligt. De website is al wel live en wordt elk uur geüpdatet.
Kristalstructuur verbetert blocker
Een team van Duitse en Chinese onderzoekers hebben aan de hand van de kristalstructuur van een SARS-CoV-2-enzym een inhibitor verbeterd die je in muizen via inhalatie kunt toedienen, valt te lezen in Science.
De onderzoekers richtten zich op de hoofdprotease, Mpro of 3CLpro, voor het ontwerp van een inhibitor. Mpro heeft namelijk een sleutelrol in het verwerken van de polyproteïnes die van het virale RNA afkomstig zijn, en als je dit enzym blokkeert, kun je de virusreplicatie stoppen. Daarom maakten ze een kristalstructuur van Mpro, waarin ze zagen dat de structuur vergelijkbaar is met de Mpro uit SARS-CoV-1.
Uit eerder onderzoek was een α-ketoamide beschikbaar die goed werkte tegen MERS-CoV; die pasten de wetenschappers op een paar plaatsen aan, zodat de inhibitor specifieker werkt tegen de SARS-varianten. In zuivere Mpro van het nieuwe virus haalde de inhibitor een IC50 van ongeveer 0,67 µM, in menselijke cellen was het iets hoger, 4–5 µM. In farmakokinetische studies in muizen werd duidelijk dat zowel onderhuidse toediening als bij inhalering de inhibitor zich in de longen nestelt. Dat biedt mogelijkheden, aangezien SARS-CoV-2 een longziekte is. De onderzoekers zien een hoopvolle toekomst voor deze inhibitor.
Bzowka, M., et al. (2020). bioRxiv.
Tachtig klinische tests tegen corona
De Standaard bericht dat farmaceutische bedrijven wereldwijd al zo’n tachtig klinische proeven aan het voorbereiden zijn.
In die proeven bevinden zich zowel nieuw ontwikkelde medicijnen als medicijnen die al tegen andere ziektes zijn getest. Het zou veel tijd schelen als een bestaand medicijn zou werken tegen SARS-CoV-2, omdat je dan een aantal experimentele stappen over kunt slaan. Je zou dan al binnen enkele weken iets op de markt kunnen brengen, meent David Ricks (ceo Eli Lilly) in het nieuwsbericht.
Zo snel zal het met een vaccin niet gaan; daar wordt minstens een tot anderhalf jaar voor gerekend, omdat de veiligheid garant moet staan. De farmabedrijven hebben ook aangegeven zich te verenigen en samen te werken in plaats van met elkaar te concurreren.
Nog geen opmerkingen