Galapagos bouwt een nieuw hoofdkantoor annex R&D-faciliteit naast het station van Mechelen. Vanaf eind 2021 biedt het ruimte aan minimaal 500 mensen, 150 meer dan in het huidige pand in dezelfde gemeente.
Beleggers zijn dol op het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf nu het eerste geneesmiddel uit de pijplijn, de JAK1-remmer filgotinib, met opvallend gemak door de klinische tests glijdt. In twee jaar tijd is de beurswaarde verdubbeld tot € 5 miljard.
Welkom Nouryon
AkzoNobel Specialty Chemicals heet voortaan Nouryon, met een knipoog naar Noury en Van der Lande (anno 1838) dat ooit het oudste onderdeel was van het oorspronkelijke Akzo. De naamswijziging geeft aan dat de verkoop van de chemietak aan de Amerikaanse investeerder Carlyle definitief rond is. Volgens de nieuwe ceo Charles Shaver geeft de verzelfstandiging ‘een kans vooruitgang te versnellen en het volledige potentieel te ontketenen.’
Pief-paf-poef-PEF
Op het BASF-terrein bij Antwerpen komt wellicht toch geen PEF-bioplasticfabriek. Begin dit jaar moest initiatiefnemer Avantium de bouw met zeker twee jaar uitstellen wegens technische problemen bij de opschaling. BASF eist nu ineens dat Avantium de financiering wél rondkrijgt in het eerder afgesproken tempo, dat wil zeggen voor 5 december. Het vermoeden rijst dat het Duitse concern gewoon af wil van Synvina, zoals de joint venture heet. Avantium-ceo Tom van Aken laat alvast weten dat de fabriek er sowieso komt, met of zonder BASF.
Chemische nasmaak
De FDA ziet zich genoodzaakt zes synthetische smaakstoffen van de markt te halen. Benzofenon, ethylacrylaat, methyleugenol, myrceen, pulegon en pyridine kunnen volgens het agentschap absoluut geen kwaad in de hoeveelheden die je via voedingsmiddelen binnen krijgt. Maar in veel hogere doseringen veroorzaken ze kanker bij ratten, en een wetsartikel uit 1958 schrijft in zulke gevallen dwingend een verbod voor. Dat dat niet geldt voor natuurlijke smaakstoffen die precies dezelfde moleculen bevatten, kan niemand uitleggen.
Spijkerhard oordeel
Spijkerbanden kosten meer levens dan ze redden, stellen onderzoekers van Chalmers University of Technology. Ruim 60 % van alle Zweedse automobilisten kiest ’s winters voor zulke banden, die alleen op ijs veel beter presteren dan gewone winterbanden. Het scheelt naar schatting 60 tot 770 levensjaren per winter. Daar staan 570 tot 2.200 verloren jaren tegenover, niet alleen omdat de spijkers fijnstof uit het wegdek slaan maar ook omdat het metaal veel kobalt bevat uit Congolese mijnen.
Lithium schept werk
Het Nederlandse Lithium Werks wil samen met een Chinees conglomeraat € 1,6 miljard investeren in een giga-accufabriek in de Yangtze-delta. Vanaf 2030 moet hij per jaar 500 GWh aan accucapaciteit produceren, vooral voor auto’s. Eerder lanceerde oprichter Kees Koolen al plannen voor een researchcampus op de voormalige vliegbasis Twente waar, in samenwerking met de lokale universiteit, zo’n 2.000 mensen het wetenschappelijke voorwerk moeten gaan doen.
200 MW aan waterstof
Minstens twee consortia willen Nederland verrijken met mega-waterstoffabrieken die elektrolytisch water splitsen. Tata Steel, Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals) en het Amsterdamse havenbedrijf willen er een bouwen in IJmuiden, Gasunie en het Franse energieconcern Engie denken aan de Eemshaven bij Delfzijl. Beiden mikken op een consumptie van 100 MW aan windenergie. Voorlopig betreft het haalbaarheidsstudies: technisch is de opschaling geen sinecure. Beslissingen worden pas over een paar jaar verwacht.
Nog geen opmerkingen