De beursgang van uitgeverij SpringerNature, die was gepland op 9 mei, is één dag van tevoren afgeblazen ‘wegens marktomstandigheden’.

Met de notering in Frankfurt wilde Daniël Ropers, de nieuwe ceo van SpringerNature, € 1,2 à 1,6 miljard binnenhalen om verder te kunnen groeien. Maar de belangstelling vooraf viel nogal tegen en de opbrengst dreigde beneden de bandbreedte uit te komen. Van afstel is formeel geen sprake maar voorlopig blijft de uitgever nu in handen van investeerder BC Partners en de familie Holtzbrinck.

 

Muizen zetten peer review in hemd

Nature Methods heeft een verontrustende publicatie over neveneffecten van CRISPR-Cas9 ingetrokken. De auteurs claimden dat ze bij twee muizen één gen wilden corrigeren, maar daarbij het DNA beschadigden op ruim honderd andere plekken.Achteraf bleken ze dat DNA niet vooraf te hebben gecontroleerd omdat ze dachten dat alle leden van een inbred-muizenstam genetisch identiek zijn. Het tijdschrift belooft voortaan peer reviewers in te schakelen die daar wél verstand van hebben.

 

Rotterdam verplaatst het

Vanaf 2020 wil het Havenbedrijf Rotterdam alsnog CO2 opslaan in lege gasvelden onder de Noordzee. Volgens ceo Allard Castelein, die er over in gesprek is met de olieraffinagesector, is het technisch goed te doen. Struikelblok is de € 500 miljoen die het leidingwerk gaat kosten. Eerder liepen beloftes van kolencentrales om hun eigen CO2 af te vangen ook al stuk op de centen.

 

NWO kiest voor risico

Wetenschapsfinancier NWO wil 30 % meer reserveren voor ‘vrij’ onderzoek met een ongewisse uitkomst, verklapte voorzitter Stan Gielen bij de presentatie van het strategisch plan voor de jaren 2019-2022. In zijn ogen leidt financiële krapte al te lang tot risicomijdend gedrag bij de beoordeling van onderzoeksvoorstellen. Het strategisch plan hamert intussen vooral op toenadering tussen wetenschap en samenleving, en NWO trekt dus ook meer geld uit om het belang van vrij onderzoek uit te leggen.

 

China dwingt open access af

Alle wetenschappelijke resultaten, die in China worden gegenereerd, moeten straks vóór publicatie worden aangeboden aan een nationale databank. Zo wil de overheid open access en het delen van gegevens bevorderen. De exacte invulling is afwachten, maar nu al worden problemen verwacht bij internationale projecten waar ook niet-Chinees overheidsgeld in zit.

 

Solvay specialiseert

Solvay reorganiseert de R&D. Twee labs in en om Parijs gaan dicht. De activiteiten gaan over naar de hoofdvestiging in Brussel en naar het lab in Lyon, dat wordt opgewaardeerd tot centrum voor geavanceerde chemie. Geschat wordt dat 500 medewerkers moeten verhuizen en dat wereldwijd 600 banen verloren gaan. Het heeft alles te maken met de accentverschuiving van bulkchemie naar specialiteiten die Solvay al jaren doormaakt.

 

Toekomstig milieudelict

Milieudefensie wil Shell voor de rechter slepen als het bedrijf niet stopt met investeren in olie- en gaswinning. Zulke installaties gaan 30 à 40 jaar mee dus als je nu blijft bouwen weet je van tevoren dat je in 2050 je klimaatdoelen mist, stelt de actiegroep. Juristen achten deze wereldprimeur minder kansloos dan je misschien zou verwachten.

 

PET ontkleurd

Unilever gaat samenwerken met Ioniqa, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven. Die heeft een techniek ontwikkeld om kleurstoffen te verwijderen uit PET, zodat je ook gekleurde flesjes kunt gaan herverwerken tot zuivere grondstoffen. Bij Indorama Ventures, een van origine Thaise PET-producent met een grote vestiging in Rotterdam, zal dit op industriële schaal worden getest. Het past binnen Unilevers streven om in 2025 alle alleen nog herbruikbare, recyclebare of composteerbare kunststof te gebruiken.

 

Afvalstromen

De GenX, die in Terneuzen in de rioolwaterzuivering is gevonden, kwam tóch weer van de usual suspect Chemours in Dordrecht. Uit zichzelf kan Merwedewater nooit naar de Westerschelde stromen maar Zeeuwse milieu-inspecteurs ontdekten dat tankauto’s van afvalverwerker Indaver een partij Chemours-afval hebben afgevoerd naar een Belgische verbrandingsoven. De lege tanks werden in Terneuzen gereinigd. Dat het afval de beruchte en bovendien in uiterst lage concentraties detecteerbare hulpstof voor teflonproductie bevatte, was Chemours volgens Indaver vergeten te vermelden.

 

Geld voor gentherapie

Novartis neemt voor $ 8,7 miljard het Amerikaanse biotechbedrijf AveXis over. AveXis werkt aan een gentherapie tegen spinale musculaire atrofie, een spierziekte die vooral baby’s en kleine kinderen treft. Eerder dit jaar ontving Novartis $ 13 miljard van GlaxoSmithKline in ruil voor een belang in de handel in drogisterij-artikelen, dus geld is er genoeg.