De Amerikaanse risico-investeerder Carlyle en het Singaporese staatsfonds GIC nemen voor € 10,1 miljard de chemie-activiteiten van AkzoNobel over. Dat concern neemt daarmee in feite afscheid van zijn wortels, en gaat verder als coatingfabrikant.

De verkoop is min of meer afgedwongen door activistische aandeelhouders die nog liever hadden gezien dat AkzoNobel helemaal werd opgeslokt door concurrent PPG. Volgens topman Thierry Vanlancker wordt de divisie de komende jaren als zodanig voortgezet en niet in stukjes doorverkocht – de onderdelen zouden daarvoor te zeer vervlochten zijn.

 

Licht op groen voor Unilever

Dat het nu nog Brits-Nederlandse Unilever kiest voor een hoofdkantoor in Rotterdam, en niet in Londen, ligt volgens topman Paul Polman niet aan de Brexit en ook niet aan de afschaffing van de Nederlandse dividendbelasting. Waar het dan wel aan lag wil deze uitgesproken duurzaamheidskampioen niet zeggen maar vermoedelijk heeft het te maken met Britse wetgeving die, als het er op aankomt, voorrang geeft aan kortetermijnbelangen van aandeelhouders. Als Unilever vorig jaar puur Brits was geweest, had de vijandige overnamepoging door de niet-duurzame slokop Kraft Heinz veel meer kans van slagen gehad.

 

Schaliegas wint postuum

Volgens de Raad van State had het Britse bedrijf Cuadrilla in 2014 gewoon naar schaliegas mogen boren in Noord-Brabant en de Noordoostpolder. Minister Kamp weigerde toestemming om milieuredenen, maar daar bood de toenmalige Mijnbouwwet niet de ruimte voor. Inmiddels is die ruimte er wel en heeft Kamps opvolger Wiebes definitief een streep door de schaliegaswinning gehaald, dus de kans lijkt klein dat Cuadrilla alsnog haar zin krijgt.

 

Kunstmatige concurrentie

De Europese Commissie gaat onder voorwaarden akkoord met de overname van Monsanto door Bayer, voor $ 66 miljard. Om de combinatie geen al te sterke monopoliepositie te laten krijgen op het gebied van plantenzaden en pesticiden, moet Bayer voor miljarden aan kennis en activiteiten overdragen aan BASF teneinde dat concern in het zadel te helpen als concurrent.

Of de Amerikaanse mededingingsautoriteiten ook akkoord gaan, was na anderhalf jaar steggelen nog steeds niet duidelijk; op 10 april wist de Wall Street Journal echter te melden dat ook daar een akkoord in de lucht hangt.

 

Wel lezen, niet lezen

De Nederlandse universitaire koepel VSNU ligt overhoop met de uitgeeftak van de Royal Society of Chemistry. Die wil alleen meewerken met de transitie naar open access als de universiteitsbibliotheken veel meer gaan betalen dan ze nu doen. Universiteitsbibliotheken hebben nu geen toegang meer toto artikelen die in 2018 in RSC-bladen zijn verschenen en de kans bestaat dat de toegang tot pudere jaargangen ook wegvalt.

Het goede nieuws is dat met uitgever Springer wél nieuwe afspraken zijn gemaakt, die inhouden dat corresponderende auteurs van Nederlandse universiteiten tot en met 2021 maximaal 2.080 open-accessartikelen per jaar mogen publiceren zonder extra kosten. En met Oxford University Press is afgesproken dat alle artikelen van Nederlandse auteurs gratis toegankelijk worden, zonder extra kosten.

 

India verslaat VS

De aramidevezelfabriek van DuPont in Richmond, Virginia, betrekt de monomeren tereftaloylchloride (voor Kevlar) en isoftaloylchloride (voor Nomex) voortaan van Transpek Industry in India. De technologie daar is nieuwer en efficiënter dan die van de ‘eigen’ fabriek in Deepwater, New Jersey, die een paar jaar geleden werd overgedragen aan Chemours en nu de poorten sluit. DuPont steekt de bespaarde dollars deels in Richmond.

 

Dow-revival

Als DowDuPont volgend jaar in drieën wordt gesplitst, gaat de bulkmaterialendivisie gewoon weer Dow heten. De specialiteitendivisie erft de naam DuPont en voor de agrochemie is de nieuwe naam Corteva bedacht, een samentrekking van het Latijnse woord voor hart en het Hebreeuwse voor natuur. Baas van het nieuwe Dow wordt waarschijnlijk Jim Fitterling, die dit voorjaar al het roer overneemt van Andrew Liveris.

 

Mammoetenmelk

De Californische start-up Perfect Day heeft $ 24,7 miljoen aan startkapitaal opgehaald voor de productie van melk in genetisch gemodificeerde gistcellen. Het bedrijfje heeft octrooi op een manier om, naar eigen zeggen, de specifieke melkeiwitten na te maken van mensen, miereneters, walvissen, mammoeten en elk ander zoogdier waarvan een genoom beschikbaar is.

 

Geen chemie met Trump

De Amerikaanse petrochemie is niet blij met president Trumps importheffingen op staal en aluminium. Ten eerste worden nieuwe fabrieken er duurder door: Dow Chemical schat dat staal nu al goed is voor eenvijfde van de kosten. Ten tweede oriënteert de branche, die tot voor kort vooral produceerde voor de binnenlandse markt, zich in toenemende mate op de export. De nieuwbouw, waarmee ze wil profiteren van goedkoop schaliegas, is anders nooit rendabel te krijgen. Een eventuele handelsoorlog komt dus zeer slecht uit.